Zo krijg je meer daglicht in een donkere ruimte

lichte meubels in donker interieur

Het einde van de zomer is helaas weer in zicht. En dat betekent dat het weer vroeger donkerder wordt. Daglicht wil je natuurlijk zoveel mogelijk in huis halen om er optimaal van te kunnen genieten als het weer zo ver is. Maar wat als je een donker huis hebt of een donkere woonkamer? Hieronder leggen we je uit hoe je meer daglicht creëert in een donkere ruimte!

Neem zoveel mogelijk lichte meubels in een donkere ruimte

Natuurlijk kan een ruimte met donkere meubels en muren heel mooi zijn, maar zij maken een ruimte niet bepaald lichter. Zwarte objecten absorberen licht, terwijl wit juist het licht reflecteert. In een ruimte die van nature donker is, moet je dan ook niet te veel donkere meubels en muren hebben.

Zorg voor voldoende reflectie door spiegels en glanzende oppervlakten

Niet alleen witte- en lichte oppervlakten reflecteren het licht, ook spiegels doen dit. Een mooie grote spiegel aan of tegen de muur verspreidt daglicht dat door je ramen komt, door de ruimte. Wil je daglicht faken in een donkere ruimte? Zorg dan dat het beetje licht dat binnenkomt zoveel mogelijk reflecteert. Heb je geen plek voor een grote spiegel, wissel dan kleine exemplaren af door ze te clusteren aan de muur. Je kunt de spiegels ook verwerken in een gallery wall of zet er een paar weg op een authentieke wandplank. 

Reflectie reflectie reflectie

Ook glanzende meubels kunnen je een ruimte een stuk lichter laten lijken. Kies in een bedompte keuken bijvoorbeeld voor een keukenblad van een glanzende marmer, en overweeg in de woonkamer een mooie glanzende tafel. Door de vloer te lakken met een glanslak, krijg je ook meer reflectie.

Overweeg daglichtlampen als er in een kamer geen of weinig daglicht binnen komt

Mocht je nou een ruimte hebben waar écht helemaal geen ramen zijn, kies dan voor goede lampen. Zo zijn er speciale daglichtlampen. Deze lampen hebben vaak een hoge lichtintensiteit om daglicht zoveel mogelijk na te bootsen. Hierdoor worden je hersenen gefopt. Zo staan deze lampen er om bekend dat ze goed zijn tegen winterdepressies, maar ook in de zomer kunnen ze voor prettig licht zorgen in donkere ruimtes. Let er wel op dat je een daglichtlamp zonder UV-straling koopt!

Voor een extra donkere ruimte zijn lampen waarvan je de kleur kunt instellen ook ideaal. Zo kun je de dag beginnen in wit licht om het daglicht zo veel mogelijk te imiteren. ’s Avonds schakel je over naar warmer licht voor de gezelligheid.

Kleuren bepalen alles

Natuurlijk zijn kleuren ook allesbepalend voor een ruimte. Donkere kleuren maken een ruimte vaak kleiner. Lichte kleuren maken een ruimte daarentegen ruimer en luchtiger. Wil je dus meer licht een ruimte binnenhalen? Ga dan voor lichte muren. Het liefst met een glanzende verfsoort, omdat die het licht ook nog eens extra zal reflecteren, net als bij de eerder genoemde vloer. 

De Philips HUE lampen zijn niet de meest goedkope optie, maar wel een die ervoor kan zorgen dat je woonkamer niet meer aanvoelt als een donker hol. De LED-lampen kun je via een schakelaar bedienen of via je telefoon. Werkelijk alle kleuren zijn in te stellen. Je kunt verschillende scènes aanmaken en hier een naam aan geven. Bij daglicht zijn alle lampen op daglicht temperatuur ingesteld en het huis voelt echt aan alsof er meer natuurlijk daglicht de kamer binnenkomt.

Een tussendeur, achterdeur of andere deur in de ruimte te vervangen voor een deur met een glazen paneel kan ook erg goed werken om meer daglicht in een ruimte te krijgen. Er komt nu niet alleen meer licht vanuit de andere ruimte je kamer binnen, maar de kamer oogt ook groter en lichter.

Een minimalistische aanpak

Een kamer met logge meubels zorgt al gauw voor een donker huis. Zorg er daarom voor dat de donkere kamer ingericht is met zo weinig mogelijk spullen. Alle meubels die in de donkere kamer staan zorgen op hun manier weer voor schaduw en dit is nadelig als je juist het tegenovergestelde wilt bereiken. Met een minimalistische aanpak lijkt de ruimte veel groter.

Een woonkamer heeft vaak een paar donkere hoeken op de grond. Daar kun je een paar lampen op het plafond en de muren laat schijnen. Deze diffuse verlichting geeft een zachte gloed, waardoor er bijna geen harde schaduwen meer zijn. Ook zware, donkere gordijnen zorgen een bedompte ruimte. Gebruik daarom gordijnen die lichtdoorlatend zijn. Als de gordijnen naar de zijkant hangen, kunnen ze toch nog wat extra licht doorlaten via de achterkant.

Aanbevolen artikelen