Zelf je huis verkopen doe je zo

zelf je huis verkopen

Om je huis te verkopen was je vroeger afhankelijk van een makelaar. Hij of zij had het netwerk, kende de markt en had dat pand met al die foto’s van te koop staande panden in de etalage. Tegenwoordig is er internet en heb je helemaal geen makelaar meer nodig om snel een huis verkopen. Zeker in de krappe huizenmarkt van dit moment. En misschien vind je het ook wel fijn om de touwtjes zelf in handen te hebben en geen vermogen hoeven uit te geven aan een makelaar. Want goede foto’s nemen en een deal sluiten kun jij best. Toch?

Een makelaar inschakelen of zelf je huis verkopen?

Ben jij van plan om je huis te koop te zetten? Dan sta je voor een belangrijke keuze: de hulp van een makelaar inschakelen óf zelf je huis verkopen. De eerste optie kan je aanzienlijk ontlasten, maar de tweede is een stuk goedkoper. Op de hedendaagse huizenmarkt kun je je vaak best redden zónder een traditionele makelaar. Waar je wel rekening mee moet houden wanneer je je woning wilt verkopen zonder makelaar lees je hieronder.

Wat komt erbij kijken om een woning te verkopen?

Als eerste is het verstandig om te bepalen wat er allemaal bij komt kijken als je je woning zelf gaat verkopen. Zo moet je professionele woning foto’s maken, een advertentie op diverse huizenwebsites plaatsen, social media én je kennissenkring inzetten, een open huis organiseren en de verkoopstyling van je huis verzorgen.

Kosten besparend

Doe je dit echter zelf, dan bespaar je vaak duizenden euro’s aan makelaarskosten, want een traditionele makelaar vraagt forse bedragen. Dat geld steek je liever in je zak. Of in je nieuwe huis! Een makelaar confronteert je vaak uit het niets met een reeds ingepland bezichtigingsmoment en houdt daarbij geen rekening met jouw agenda. Besluit je om zelf je huis te verkopen, dan kan je altijd afspraken maken op momenten die jou het beste uitkomen.

Populaire provincies

Als je een woning wilt verkopen in een gemeente die populair is, dan is het meestal geen enkel probleem om dit zonder de bemiddeling van een makelaar te doen. In de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland, Utrecht en Gelderland heerst een behoorlijk woningtekort. Daardoor is het niet moeilijk om hier een huis te verkopen. Maar ook in andere regio’s stijgt de vraag naar koopwoningen. Grote kans dus dat je huis goed in de markt ligt!

Aanbevolen artikelen