Wat is er nu eigenlijk typerend aan een industriële woonstijl?

industriele-slaapkamer-inrichten

Een industriële woonstijl heeft enkele specifieke kenmerken, die dit type wonen onderscheiden van bijvoorbeeld een landelijk of klassiek interieur. Industrieel is al enkele jaren in opkomst, vanwege het stoere en praktische karakter van deze woonstijl. Maar wat typeert industriële woonkamers en huizen nu precies? Welke industriële meubels moet je kiezen? Met dit blogartikel met inspiratie voor industriële interieurs kun je je woning straks helemaal industrieel gaan inrichten!

Stoer meubilair van robuust materiaal

Inspiratie voor industriële interieurs opdoen begint met het kijken naar geschikte industriële meubels. Kenmerken voor industriële meubels is dat ze gemaakt zijn van sterke en stoere materialen als rvs, leer of robuust hout. Het ontwerp van meubels met een industrieel karakter is minimalistisch en functioneel. Dit betekent echter niet dat industrieel meubilair niet lekker of comfortabel zit. Integendeel: industrieel is praktisch en betekent genieten!

Een grote fabriekslamp doet wonderen

De industriële woonstijl is gebaseerd op fabrieksgebouwen en fabrieksinterieurs uit de negentiende en de twintigste eeuw. Stijlelementen uit stijl komen ook terug in de verlichting. Door gebruik te maken van een grote en imposante fabriekslamp in de woonkamer, schep je al snel een industrieel sfeertje. En kies gerust voor een tweede fabriekslamp, bijvoorbeeld voor in de hal, of een massieve staande fabriekslamp.

De kleuren die in een industrieel woningontwerp dominant zijn

Industriële interieurs kenmerken zich door hun specifieke kleurgebruik. In hoofdzaak worden er in dit interieur type neutrale kleuren gebruikt als wit, grijs of zwart. Maar ook het (incidenteel) gebruiken van een beperkt aantal felle primaire kleuren – zoals geel, rood of blauw – is goed mogelijk als je voor een industrieel huis gaat.

Kies voor functionele kasten

Een industrieel interieur is idealiter functioneel en praktisch. Kies daarom voor kasten en bureaus van metaal of van robuust hout met veel opbergruimte. Vierkante en rechthoekige vormen domineren hierbij, omdat deze vormgeving het meest praktisch is.

Natuurlijke materialen, accessoires en vloersoorten

Tot slot: kies voor jouw industriële woning altijd zware natuurlijke materialen als beton, steen, rvs of zwaar hout. Ook wat spullen betreft – zoals vazen, schilderijen, leuke voorwerpen – kun je het beste voor dit type kiezen. Qua vloerkeuze kun je het beste gaan voor een strakke gietvloer of een betonnen vloer storten. Gebruik ruwe stoffen voor de gordijnen, leg een vintage vloerkleed neer en zet hier en daar in huis leuke fabrieks spulletjes neer. Deze kun je kopen op rommelmarkten of via online handelaren.

Aanbevolen artikelen