Verander jouw woonhuis in een lekker woonhuis met deze tips

haard

Een woonhuis moet aan een aantal eisen voldoen. Het belangrijkste is natuurlijk een waterdicht dak en een deur die op slot kan. Daarnaast is het wel fijn als er een toilet en douche in zit, en is een fatsoenlijk bed geen overbodige luxe. Als je ook nog iets van een keuken hebt ben je helemaal spekkoper. Dit tezamen zorgt namelijk voor voldoende veiligheid en comfort om prima te kunnen wonen.

Toch is dit nog niet ideaal. Feitelijk heb je alles wat je nodig hebt, maar gevoelsmatig is het waarschijnlijk nog een beetje een karige bedoeling. Je wilt je immers ook gelukkig voelen in je huis. Je woning hoort een plek te zijn waar je samen komt met de mensen van wie je houdt, en ook een plek waar je jezelf heerlijk kunt terugtrekken als je daar behoefte aan hebt.

Maar nu de vraag, hoe bereik je dit in jouw woonhuis? Met de volgende tips natuurlijk!

Breng sfeer in huis met een haard

De perfecte manier om je kille huiskamer te veranderen in een gezellige ruimte, is door een haard te plaatsen. Door de warmte die een open haard uitstraalt en de licht flikkeringen van de vlammen creëer je direct een gemoedelijke sfeer. Het hoeft natuurlijk niet gelijke en grote houtkachel met rookkanaal te zijn, maar kan ook prima een kleine afvoerloze haard zijn. Kies bijvoorbeeld voor een elektrische inbouw haard, of een hangende haard op bio-ethanol. Voor ieder type kamer en elk budget is wel een sfeerhaard te vinden die gegarandeerd de blikvanger van jouw woonhuis wordt!

Durf donkere kleuren toe te passen

Veel mensen associëren donkere kleuren nog steeds met ongezelligheid. Men is bang dat een donkere kleur een ruimte duister en onpersoonlijk maakt. Toch is vaak het tegendeel waar. We zeggen niet dat je het beste het hele huis zwart moet verven, maar een donkere tint goed toegepast kan wonderen doen. Kijk maar eens naar hotels of een ouderwetse bruine kroeg. Hier worden ook altijd donkere kleuren in combinatie met sfeerverlichting aangebracht om een geborgen sfeer te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan een diepblauwe wand, matzwarte keuken of donkergroene bank. Geef het een kans!

Gebruik meer natuurlijke materialen

Tot slot raden we je aan om meer natuurlijke materialen in je interieur toe te passen. Vervang je plavuizen voor een houten vloer en kies voor wollen gordijnen in plaats van een synthetische stof. Natuurlijke materialen zijn van nature zachter en verbeteren de akoestiek. Dit zorgt voor een prettigere sfeer in huis. Je kunt het uiteraard ook nog letterlijker nemen door ook de natuur in huis te halen. Kamerplanten zijn niet alleen sfeervol en gezellig, maar verbeteren ook nog eens de luchtkwaliteit. Je zal merken dat hout, wol, katoen en planten je saaie woonhuis tot een lekker woonhuis kunnen omtoveren. 

Conclusie? Een haard in huis halen, een wand donkerblauw schilderen en je Ikea kast vervangen voor een mooie houten kast. Dit alles tezamen zal erg voor zorgen dat de sfeer terugkomt in jouw woning. Belooft!

Aanbevolen artikelen