Toner weggooien – dit is hoe het werkt

toners

Je mag lege tonercartridges uit jouw printer niet bij het normale huisvuil gooien, omdat toners schadelijk zijn voor de gezondheid. Wij laten je zien hoe je van lege of bijna lege tonercartridges afkomt.

Toner weggooien: zo kom je van de cartridges af

Je bent wettelijk verplicht ervoor te zorgen dat recycleerbare producten op de juiste manier worden weggegooid. Dus vanaf het moment dat het afval ontstaat, tot het uiteindelijk verwerkt wordt, ben je verantwoordelijk voor je e-afval. Om onjuiste verwijdering te voorkomen, kun je zelfs zware boetes tegemoet zien. Deze boete kan oplopen tot 500 euro voor meerdere hulzen, afhankelijk van bepaalde zaken.

  • Je mag printer toner niet bij het gewone restafval doen, want toner is fijnstof en schadelijk voor de gezondheid als het in de lucht komt.
  • In plaats daarvan kun je lege toner cartridges laten hervullen of ze inleveren bij een her vulstation. Vaak krijg je er zelfs voor betaald, want de aanbieder van navulverpakkingen kan de inktpatronen meestal hergebruiken.
  • Je kunt de lege inktpatronen ook terugbrengen via de gratis terugname-dienst van de fabrikant. Neem hiervoor contact op met de serviceafdeling van je printerfabrikant. Klik op de volgende link, bijvoorbeeld, om naar hp instant ink te gaan.
  • Als er een dealer van je printerfabrikant in de buurt is, kun je de inktpatronen daar inleveren. Veel elektronicawinkels accepteren ook lege cartridges.
  • Als je de inktpatronen niet wilt of kunt hervullen of ze bij de fabrikant achterlaat, kun je ze ook naar een recyclagecentrum brengen.
  • De tonercartridges worden na het gebruik voor printen dan ofwel hergebruikt of op een milieuvriendelijke manier weggegooid. 
  • Er zijn bedrijven die je geld betalen voor je oude inktpatronen of toners. Ga eerst na of deze bedrijven de verwijdering volgens de geldende wet uitvoeren.

Aanbevolen artikelen