Sfeer creëren met een lichtplan

lichtplan

Verlichting draagt in een ruimte niet alleen bij aan de sfeer, het moet ook functioneel zijn en de juiste plekken verlichten. Toch is de sfeer in een ruimte enorm belangrijk. Als je de juiste verlichting hebt kan dit zorgen voor een gezellige woonkamer, of dat het kunstwerk aan de muur de verdiende aandacht krijgt.

Kijk goed naar de ruimte

Voordat je begint met het aanschaffen van lampen, bekijk dan goed de ruimtes waar je verlichting nodig hebt. Welke ruimtes hebben al voldoende en mooi daglicht? Zijn er extra lichtpunten nodig en zo ja, moet het dan gaan om functionele verlichting of sfeerverlichting? Zijn er objecten in het interieur die extra aandacht verdienen en uitgelicht moeten worden, zoals bijvoorbeeld dat kunstwerk aan de muur? Of heb je misschien een mooie wandkast vol met kunst waar je graag een lichtpunt in zou willen? Heb je verlichting nodig die functioneel is? Een lamp in de keuken of boven de eettafel? En op welke plekken heb je juist sfeerverlichting nodig?

Creëren van sfeer

Het creëren van een fijne sfeer doe je met sfeerverlichting. Het belangrijkste doel van sfeerverlichting is dan ook dat het een mooi effect geeft. Het goed verlichten van een ruimte is hierbij niet van belang. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een extravagante lamp, een lichtsnoer of een haardvuur. Dit zijn echte sfeermakers. Je kunt er natuurlijk ook kiezen voor verlichting die zowel functioneel als sfeervol is, zoals een dimlicht. Met een dimlamp kun je de ruimte functioneel verlichten als dat nodig is, en de lamp dimmen als je juist meer sfeer wilt. Ben je op zoek naar mooie lampen voor je interieur? Haco heeft prachtige lampen die absoluut een toegevoegde waarde zijn voor je interieur.

Het maken van een lichtplan

Bij het maken van een lichtplan is het allereerst belangrijk dat de functionele verlichting op orde is. Als je de functionele verlichting op orde hebt, kun je beginnen met het toevoegen van sfeer. Het uitwerken van een lichtplan kan je hierbij helpen. De ruimte die verlicht moet worden teken je op schaal. Op deze tekening plaats je de meubels en de punten waar de verlichting moet komen. Het is heel belangrijk dat je hierbij aangeeft wat precies de functie is van deze verlichting en wat voor soort lampen je graag zou willen. Ook belangrijk; het aangeven van schakelaars en stopcontacten. Wellicht heb je extra schakelaars en stopcontacten nodig.

Aanbevolen artikelen