Plagen in de tuin bestrijden met feromoonvallen

feromoonvallen

Ben je in de war over feromonen? Weet jij hoe ze werken en hoe ze je kunnen helpen bij het bestrijden van insecten in de tuin? Lees meer over de verbazingwekkende, natuurlijke manier om plagen in de tuin te bestrijden met feromonen en je planten te beschermen zonder het gebruik van chemicaliën in dit artikel.

Wat zijn feromoonvallen?

Omdat insecten geen organen hebben om geuren waar te nemen, zoals onze neus, is het beter om feromonen te beschouwen als communicatie chemicaliën in plaats van geuren. Een insect laat de chemicaliën vrij in de lucht in de hoop dat een ander insect de boodschap zal ontvangen via sensoren op hun antennes. Insecten gebruiken feromonen om berichten te verzenden, zoals de locatie van territoriale grenzen en voedselbronnen, en om hun beschikbaarheid als partner aan te kondigen.

Feromonen gebruiken om vallen te lokken

Wetenschappers hebben de feromonen weten te isoleren die veel van de meest destructieve insecten in de tuin aantrekken. We kunnen de feromonen gebruiken om vallen te maken, die vervolgens het ongedierte kunnen aantrekken en vangen. 

Hoe goed werken feromoonvallen

De effectiviteit van feromoonvallen hangt af van de insectensoort die we proberen te bestrijden en de manier waarop we de vallen gebruiken. Zo kun je heel goed de buxusmot bestrijden met een dergelijke val, iets wat ook steeds meer mensen in Nederland ontdekken!

Zijn feromoonvallen veilig? 

Feromoonvallen zijn absoluut veilig. In veel gevallen kunnen ze de behoefte aan giftige chemische sprays elimineren of verminderen om van het ongedierte af te komen. Er zijn drie belangrijke manieren om feromoonvallen in tuinen te gebruiken. Misschien is het meest effectieve gebruik van feromonen in de tuin om mannetjes weg te lokken van vrouwtjes die klaar zijn om te broeden. Zodra we de broedcyclus onderbreken, elimineren we effectief de insectenplaag. 

Beter inzicht in de insectenpopulatie

Feromoonvallen worden gebruikt als monitoren. Als bekend is dat een insect periodiek een bepaald gebied bezoekt, kunnen feromoonvallen ons vertellen wanneer ze zijn aangekomen. De vallen kunnen ons ook iets vertellen over de bevolkingsdichtheid, zodat we weten of een insect een kleine overlast of een serieuze bedreiging vormt.

Het meest voor de hand liggende, maar soms ook het minst effectieve gebruik van feromoonvallen voor insecten is het verwijderen van grote aantallen ongedierte uit de tuin. Massaal vangen is effectief tegen een aantal insectenplagen, maar voor echt grote plagen kan het niet het hele werk doen en moet het worden gebruikt in combinatie met een andere ongediertebestrijding methode. 

Informatie over feromoonvallen 

Ben jij klaar om feromoonvallen in de tuin te proberen? Identificeer eerst het insect waar je last van hebt. Feromoonvallen werken tegen een specifieke insectensoort, zoals een Japanse kever of een buxusmot. Je zult geen vallen vinden die werken tegen meer dan een paar nauw verwante insecten, en de meeste werken alleen op een enkele soort. 

Beperkte werkingsduur van feromonen

Het feromoon lokmiddel in de val heeft een beperkte werkingsduur. Ze werken zelden langer dan twee maanden. Wacht tot je redelijkerwijs kunt verwachten dat het insect in de tuin verschijnt en verwijder het aas wanneer het niet langer effectief is. Lees de instructies aandachtig. Je vindt essentiële informatie zoals hoe hoog en hoe ver je de val moet ophangen. De instructies helpen je ook met timing. Als je het insect kent en weet hoe de val werkt, vergroot je je succes met feromoonvallen!

Aanbevolen artikelen