Onderhoudsvrije tuin

onderhoudsvrije-tuin

Heb je zelf weinig tijd voor het onderhoud van je tuin? Of heb je geen groene vingers? Dan is een onderhoudsvrije tuin misschien iets voor jou. In dit artikel volgt een aantal tips voor een tuin die weinig onderhoud nodig heeft.

Bestrating en sierbestrating

Er wordt vaak gedacht dat een tuin met veel bestrating en sierbestrating weinig onderhoud nodig heeft. Maar dat is eigenlijk helemaal niet waar. Bestrating vergt juist redelijk wat onderhoud, zoals onkruid tussen tegels verwijderen en het schoonmaken van de bestrating door te vegen, blad te ruimen en groene aanslag te verwijderen. 

Wanneer je toch kiest voor bestrating in je tuin, gebruik dan in ieder geval grote tegels zodat je minder voegen hebt waar onkruid en mos tussen kan groeien. En vergeet niet om tijdens het aanleggen gebruik te maken van anti-worteldoek, om het opkomen van onkruid nog meer tegen te gaan.

Kunstgras als alternatief voor echt gras

Het onderhouden van een gazon kost veel tijd en moeite, denk bijvoorbeeld aan gras maaien, sproeien, bemesten en verticuteren. Zie je dat niet zitten of heb je daar geen tijd voor? Dan is kunstgras een prima alternatief. Het ziet er tegenwoordig bijna net zo goed uit als echt gras, maar het heeft zo goed als geen onderhoud nodig.

Kies voor makkelijke planten

Vaak denken mensen dat beplanting in de tuin veel onderhoud nodig heeft, maar door de juiste planten te kiezen hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Ga voor makkelijke planten die niet veel onderhoud vergen, en zorg er daarnaast voor dat je niet teveel verschillende soorten planten in je tuin plaatst. Elke plantensoort heeft namelijk zijn eigen soort onderhoud nodig, en wanneer je dus minder verschillende soorten planten hebt blijft het onderhoud overzichtelijk en zal het ook niet zoveel werk zijn. Mocht je dit zelf allemaal niet weten, dan kun je advies vragen aan een professional zoals een hovenier of tuinman, die kunnen je daar zeker mee helpen.

Bodembedekkers

Om het opkomen van onkruid in je tuin te voorkomen kun je gebruik maken van bodembedekkers. Je kunt hiervoor materialen zoals grind, split, boomschors of houtsnippers gebruiken. Maar heb je liever toch wat meer groen in je tuin? Kies dan voor bodembedekkende planten zoals klimop, kattenkruid of vrouwenmantel. Ze hebben zelf maar weinig onderhoud nodig, maar voorkomen dus wel het opkomen van onkruid, en zijn hierdoor dus een ideale optie voor een onderhoudsvrij tuin.

Aanbevolen artikelen