Woontrend 2023: Art Deco – Het tijdperk van tijdloze elegantie

art-deco-interieur

In de wereld van interieurdesign zijn trends voortdurend in beweging, en het jaar 2023 is geen uitzondering. Een opmerkelijke woontrend die momenteel veel aandacht trekt, is de terugkeer van Art Deco. Deze stijl, die zijn hoogtijdagen beleefde in de jaren 1920 en 1930, staat bekend om zijn weelderige en luxueuze uitstraling. Nu, bijna een eeuw later, wordt Art Deco opnieuw omarmd door ontwerpers en liefhebbers van stijlvolle interieurs. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de woontrend van 2023: Art Deco, en ontdekken waarom deze tijdloze elegantie zo’n sterke aantrekkingskracht heeft.

1. Art Deco: Een korte introductie

Art Deco ontstond in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog en werd al snel een symbool van luxe en moderne stijl. De stijl kenmerkt zich door geometrische vormen, symmetrie, rijke kleuren, en het gebruik van luxe materialen zoals marmer, messing en exotisch hout. Het gebruik van deze vormen en kleuren zien we op allerlei fronten terug, zo zien we zelfs grafisch ontwerpers die flyers laten drukken deze stijl toepassen in hun ontwerpen. Art Deco heeft een onmiskenbaar glamourgehalte en straalt een gevoel van weelde en verfijning uit.

2. De terugkeer van Art Deco

Hoewel Art Deco enkele decennia uit de mode is geweest, maakt deze stijl nu een krachtige comeback in de wereld van interieurdesign. Hedendaagse ontwerpers omarmen de elegante lijnen en het uitbundige karakter van Art Deco en geven er een moderne draai aan. De stijl wordt toegepast in zowel meubels als decoratieve elementen, waardoor interieurs een vleugje glamour en allure krijgen.

3. Kenmerken van Art Deco-interieurs

Art Deco-interieurs zijn herkenbaar aan specifieke kenmerken. Hier zijn enkele elementen die de stijl definiëren:

Geometrische patronen: Art Deco omarmt geometrische vormen zoals zeshoeken, chevronmotieven en gestileerde bloemmotieven. Deze patronen worden vaak toegepast op vloeren, behang en meubels.

Luxe materialen: Marmer, glas, messing en exotisch hout zijn essentiële materialen in Art Deco-interieurs. Deze materialen dragen bij aan de weelderige uitstraling en voegen een gevoel van luxe toe.

Rijke kleuren: Diepe en gedurfde kleuren zoals smaragdgroen, koningsblauw en goud zijn typerend voor Art Deco. Deze kleuren creëren een gevoel van drama en verfijning.

Symmetrie: Art Deco streeft naar evenwicht en symmetrie in het ontwerp. Symmetrische indelingen en spiegels worden vaak gebruikt om een gevoel van harmonie te creëren.

4. Art Deco in verschillende interieurruimtes

Art Deco kan worden toegepast in verschillende interieurruimtes, van woonkamers tot badkamers. In de woonkamer kunnen Art Deco-meubels en accessoires de ruimte transformeren in een elegante en glamoureuze omgeving. In de slaapkamer kunnen weelderige stoffen, zoals fluweel, gecombineerd worden met geometrische patronen om een luxe sfeer te creëren. Zelfs de keuken kan een vleugje Art Deco krijgen met gedurfde kleuren en elegante verlichtingsarmaturen.

5. Art Deco en duurzaamheid

Hoewel Art Deco geassocieerd wordt met luxe en weelde, is het mogelijk om deze stijl op een duurzame manier te omarmen. Vintage stukken kunnen worden hergebruikt en gerestaureerd, waardoor een unieke uitstraling wordt gecreëerd en er minder nieuwe materialen nodig zijn. Daarnaast kunnen moderne replica’s van Art Deco-meubels en decoratieve elementen worden vervaardigd met aandacht voor duurzame materialen en productieprocessen.

Art Deco samengevat

De woontrend van 2023, Art Deco, brengt de tijdloze elegantie en glamour van de jaren 1920 en 1930 terug in onze moderne interieurs. Met zijn weelderige materialen, geometrische patronen en gedurfde kleuren heeft Art Deco een unieke aantrekkingskracht die steeds meer ontwerpers en huiseigenaren aanspreekt. Of je nu kiest voor een volledige Art Deco-make-over van je interieur of slechts enkele accenten toevoegt, deze stijl biedt een tijdloze en elegante uitstraling die je interieur naar een hoger niveau tilt. Dus, waarom niet een vleugje glamour toevoegen aan je huis met Art Deco?

Lees ook: 4 manieren hoe jij je buitenruimte kan omtoveren

Aanbevolen artikelen