Hoe creëer je een Wabi sabi interieurstijl?

zo creëer je een Wabi sabi interieurstijl

Wabi sabi is een Japanse filosofie die de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid benadrukt. Deze filosofie kan ook worden toegepast op interieurs, waardoor een ruimte ontstaat die zowel rustgevend als inspirerend is. Scandinavische eenvoud, gezelligheid of misschien een sfeervol interieur in shabby-chic stijl? Als je op zoek bent naar een compromis tussen woontrends, hoef je niet verder te zoeken: de Japanse wabi sabi heeft het. Ontdek de schoonheid van de natuur, imperfectie en ingetogenheid in interieurs die geïnspireerd zijn door deze Japanse filosofie.

Wat is wabi-sabi? 

Interieurs in Japanse stijl worden meestal geassocieerd met een bescheiden eenvoud, netheid en harmonie. Wabi-sabi maakt ruimte voor imperfectie, tekenen van ouderdom en slijtage. In deze bijzondere filosofie ontstaat harmonie door het interieur aan te passen aan het dagelijks leven van de bewoners, en niet door de perfecte orde en symmetrie. De Japanse trend heeft aan populariteit gewonnen in het Westen, en is een interessant alternatief geworden voor bijvoorbeeld de Deense hygge stijl.

Wabi-sabi filosofie 

Wabi-sabi is meer dan een esthetische trend. Net als hygge is het een bepaalde levenshouding, die zich ook kan weerspiegelen in het interieurdesign. Het belangrijkste principe is de natuurlijke manier van het vormgeven van de dagelijkse ruimtes en de acceptatie van imperfectie. Wabi betekent een schoonheid die verborgen is in eenvoud en soberheid, sabi staat voor charme en elegantie, voortvloeiend uit de jaren die voorbijgaan, en volwassenheid. Wabi-sabi is gebaseerd op een eenvoudige blik op de realiteit en de acceptatie ervan zoals het is, met al zijn onvolkomenheden. De Japanse stijl heeft geen decoratieve elementen of uitgebreide arrangementen nodig, maar een focus op wat we hebben en een zoektocht naar schoonheid in natuurlijke materialen en oude, door de tijd getekende voorwerpen.

Hoe creëer je een Wabi sabi interieurstijl

Wabi-sabi imperfecte interieurs 

Een commode met een gekraste voorkant, een fauteuil met een licht versleten vulling, een gebarsten vaas, in wabi-sabi interieurs worden zulke voorwerpen, ook al zijn hun tekenen van slijtage goed zichtbaar, echte pronkstukken. Hun authenticiteit maakt het mogelijk om unieke ruimtes te creëren, die bijna onmogelijk te bereiken zijn in de wereld van massaproductie en kunstmatige arrangementen. De liefde voor alles wat oud is en het benadrukken van de tekenen van ouderdom is tot op zekere hoogte een teken van verzoening met de natuurlijke cyclus van leven, ouderdom en dood. In tegenstelling tot de heersende obsessie met jeugd en perfectie, laat het zien dat ouderdom, met alles wat het met zich meebrengt, niet minder charmant is, met zijn schoonheid en originaliteit. De trend sluit perfect aan bij de zero-waste filosofie, en nodigt uit om oude en lang gebruikte apparatuur zo efficiënt mogelijk te gebruiken in plaats van nieuwe te kopen.

Wabi-sabi: eenvoud en natuur gaan hand in hand

Harmonie met de natuur, een van de cruciale elementen van de Japanse stijl, is meer dan alleen zorg voor het verminderen van afval. Wabi-sabi houdt van natuurlijke materialen, zoals hout, bij voorkeur massief en met veel zichtbare jaarringen, verkleurde stenen en keramiek. Een vloer van verweerde stenen is een perfecte basis voor een wabi-sabi interieur dat is gecreëerd rond een gebarsten houten tafel die bestemd is voor de vuilnisbak. Klinkt dat hard en ruig? Om het interieur wat huiselijke warmte te geven, zijn een paar zachte accessoires voldoende: een katoenen tafelkleed, zachte kussens in linnen kussenslopen of een wollen vloerkleed.

Kleuren in wabi-sabi interieurs

Natuurlijke materialen, meestal in hun ruwe vorm gebruikt, bepalen het kleurgebruik dat typisch is voor wabi-sabi. Beige, bruin, gedempt geel, oranje en groen, evenals het hele palet van grijs, benadrukken de natuurgetrouwe interieurstijl en vergroten de warmte en gezelligheid.

een Wabi sabi interieurstijl

Gezien de belangrijke plaats die authenticiteit en eenvoud in deze trend innemen, is het moeilijk om te praten over het ontwerpen van wabi-sabi interieurs. Het gaat er meer om ze hun eigen leven te laten leiden, tekenen van dagelijks gebruik te laten krijgen en de levensgeschiedenis van hun bewoners op te nemen, wat allemaal bijdraagt aan hun uniekheid.

Kenmerken van een wabi sabi interieur

Een wabi sabi interieur wordt gekenmerkt door de volgende elementen:

– Imperfectie: Een wabi sabi interieur is niet perfect. Het is oké om gebruikssporen, oneffenheden en imperfecties te zien. Deze imperfecties geven de ruimte juist karakter en charme.

– Vergankelijkheid: Een wabi sabi interieur is ook vergankelijk. Het is oké om natuurlijke materialen te gebruiken die door de tijd heen zullen verouderen. Deze vergankelijkheid maakt de ruimte juist uniek en levendig.

– Natuurlijke materialen: Natuurlijke materialen, zoals hout, steen en wol, zijn een belangrijk onderdeel van een wabi sabi interieur. Deze materialen geven de ruimte een warme en rustgevende uitstraling.

– Eenvoudige vormen: Een wabi sabi interieur is vaak eenvoudig van vorm. Ingewikkelde vormen en patronen kunnen afleiden van de schoonheid van de imperfectie.

– Minimalisme: Een wabi sabi interieur is vaak minimalistisch. Te veel spullen kunnen de ruimte te druk maken.

– Kleur: Wabi sabi interieurs zijn vaak in natuurlijke kleuren gehalten. Deze kleuren zijn rustgevend en passen goed bij de natuurlijke materialen.

Wabi sabi interieurstijl

Een wabi sabi interieur is een interieur dat zowel rustgevend als inspirerend is. Door imperfectie en vergankelijkheid toe te laten, creëer je een ruimte die uniek en levendig is.

Aanbevolen artikelen