Hoe bewaar je je wijn op de juiste manier?

witte wijn bewaren

Wijn verzamelen is iets waar steeds meer mensen zich mee bezighouden. Mensen willen namelijk iets om te verzamelen waar ze belangstelling voor hebben, en om het aan al hun vrienden en familie te tonen. Daar is wijn perfect voor! Iedereen houdt van een lekker glaasje wijn, en het verzamelen ervan is iets waar mensen zich al honderden of zelfs duizenden jaren mee bezig houden. Het verzamelen van wijn is echter pas de eerste stap, het bewaren ervan is wat echt belangrijk is. Wijn die niet goed bewaard wordt kan namelijk slecht gaan, en dat is zonde van beide de wijn en het geld dat je eraan hebt besteed. Hierom staat in dit artikel hoe je wijn op de juiste manier kan bewaren.

Temperatuur

De temperatuur regelen van de wijn is wellicht het allerbelangrijkste voor de inhoud van de wijn. Een ideale temperatuur voor de wijn is iets onder kamertemperatuur. Je kan je al veel plekken in beelden waarin je deze temperatuur kan bereiken. Denk aan een koelkast of een wijnkelder. De beste plek is echter een wijnkoelkast. Deze kasten zijn namelijk specifiek gemaakt om wijn perfect te bewaren. Zo is niet alleen de temperatuur goed afgesteld, maar ook alle andere zaken die belangrijk zijn bij het bewaren van wijn. Daardoor is de wijnkoelkast de beste keuze voor als je je wijn in de beste staat wilt bewaren!

Ligging van de wijn

Hoe de wijn gepositioneerd is, is ook heel belangrijk. Dit verwijst naar meerdere dingen. Ten eerste verwijst het naar hoe jij je wijn plaatst. Een veelgemaakte fout is om de wijn rechtop neer te zetten. De reden dat dit een fout is, is omdat de inhoud door de zwaartekracht naar beneden getrokken wordt en zo slecht raakt. Bepaalde kasten zoals de wijnkast hebben al een eigen ingebouwde ligging voor de wijn die het veilig en horizontaal houdt. Het horizontaal leggen van wijn is goed voor de inhoud, maar je moet maatregelen treffen om de veiligheid te garanderen. Als je bijvoorbeeld de wijn horizontaal op een rechte plank houdt, zal de wijn niet stil blijven liggen. Zo vergroot je de kans op schade aan de wijn. Zorg er dus voor dat je de wijn horizontaal bewaard, maar ook veilig!

Licht

Het afstellen van licht is ook een belangrijk aspect van het goed bewaren van wijn. Net als bij temperatuur is het belangrijk dat de hoeveelheid licht goed afgesteld is. Zo niet bestaat de kans er dat de inhoud van de wijn verslechterd door teveel blootstelling aan licht. Vooral voor het bewaren van witte wijnen en rode wijnen is het belangrijk ze af te schermen van licht. Je wilt natuurlijk dat de wijn waar je zoveel moeite voor hebt gedaan om te verzamelen ook jarenlang goed blijft! Als je deze punten volgt ben je gegarandeerd van een wijn die in uiterste staat blijft, ongeacht hoeveel jaar je het in de kast wilt laten staan!

Aanbevolen artikelen