Waar moet je aan denken als je je trap gaat renoveren?

trap renovatie

Als het gaat om stijlvolle woningrenovaties, worden trappen vaak over het hoofd gezien ten gunste van keukens, badkamers en slaapkamers. Maar met een beetje fantasie kun je voorkomen dat een vermoeide en oude trap opgaat in de achtergrond, en deze in plaats daarvan transformeren in een statement-stuk voor je huis. Bovendien kan een verjongde trap zelfs een stimulans zijn voor potentiële kopers. En dus is het aanpakken van de trap een goede investering. Daarom vroegen wij aan experts in traprenovatie in Rotterdam, maar ook andere grote steden, naar hun tips. 

Kan ik zelf een trap renoveren?

Zelf een trap renoveren, kan moeilijk zijn, maar bepaalde werkzaamheden kun je wel makkelijk zelf doen:

  • Terug schuren en verven of lakken van loopvlakken, stootborden, nieuwe palen en spindels
  • Vervangen van loopvlakken, stootborden, nieuwe posten en spindels

Als je echter van plan bent de trap opnieuw te ontwerpen en te vervangen, kun je het beste een professional inhuren.

Hoeveel kost het om een ​​trap te renoveren?

De kosten van het opnieuw ontwerpen of renoveren van een trap zijn afhankelijk van het soort ontwerp dat je zoekt en de hoeveelheid werk die ermee gemoeid is. De meeste traptreden en stootborden worden gemaakt uit door de mens gemaakte houtsoorten zoals MDF, multiplex of spaanplaat. Als er tapijt op wordt geplaatst en is dit vaak de goedkoopste manier om een ​​trap te renoveren.

Als er geen tapijt wordt gebruikt, zou een hardhout zoals eik worden gebruikt om de treden en stootborden te maken, wat de kosten verhoogt. De arbeidskosten zijn echter afhankelijk van de grootte van de trap en de complexiteit van het werk. Een gebogen metalen trap over drie verdiepingen vereist bijvoorbeeld meer inspanning dan een rechte trap met één verdieping die is gebouwd van hout.

Het opknappen van een bestaande trap is vaak de beste manier om een ​​renovatie aan te pakken, in plaats van de hele constructie te vervangen. Als jouw bestaande trap structureel gezond is, maar er gewoon een beetje moe en versleten uitziet, kun je dit als volgt doen om hem weer tot leven te brengen:

  • Vervang treden en stootborden. Loopvlakken kunnen na verloop van tijd versleten raken. Dus als de jouwe er versleten uitziet, is het misschien de moeite waard om ze te vervangen. Witte stootborden en hardhouten treden kunnen een opvallend contrast vormen, maar voor de beste afwerking kun je het beste een ervaren timmerman inschakelen.
  • Nieuwe palen vervangen of opknappen. De palen zitten aan de boven- en onderkant van de trap en ondersteunen de leuning. Na verloop van tijd kunnen nieuwe palen losraken, versleten en beschadigd raken, dus moeten ze worden vervangen of gerepareerd. Controleer de bevestigingen op de nieuwe palen en draai ze indien nodig vast. Ernstigere schade kan betekenen dat de paal moet worden vervangen, dus neem contact op met een professional en kijk welke opties voor jou mogelijk zijn.
  • Trapassen vervangen of opknappen. Houten spindels, zoals nieuwe palen, kunnen in de loop van de tijd versleten en beschadigd raken, waarbij spleten in het hout gebruikelijk zijn. Kleine scheurtjes kunnen worden gelijmd en geklemd, maar grotere spleten kunnen betekenen dat de spindel moet worden vervangen. Het veranderen van al de spindels kan een geweldige manier zijn om de trap nieuw leven in te blazen en er zijn enkele geweldige ontwerpen verkrijgbaar bij gespecialiseerde trappenhuizen of doe-het-zelfzaken. Als alternatief kun je overwegen een ontwerp op maat te laten maken door een timmerman of schrijnwerker.

Aanbevolen artikelen