De voordelen van een composiet vlonder

woodcomposiet-vlonderplanken

Een composiet vlonder zie je tegenwoordig steeds vaker. Waar deze vroeger vooral van geïmpregneerd hout gemaakt werden, ontdekken nu veel mensen de variant van composiet. Maar wat is composiet eigenlijk precies en wat zijn de voordelen?

Wood Plastic Composite 

Voor composiet worden kunststof en hout samengeperst, wat ook wel Wood Plastic Composite (WPC) wordt genoemd.  De verdeling tussen hout en kunststof is ongeveer gelijk, wat zorgt voor een nieuw, duurzaam, materiaal. Duurzaam omdat zowel het hout als het plastic gerecycled worden, maar ook omdat het lang mee gaat. Er worden voor de productie van composiet dus geen bomen gekapt. In deze samenstelling zijn zowel de voordelen van hout, als die van kunststof, verenigd.

Vlonders van composiet zijn erg populair

Doordat composiet een mix is waar veel kunststof in zit, kan het niet snel gaan rotten en is het bestendig tegen insecten. Niet zo vreemd dus dat het materiaal erg populair is voor vlonders. Daarnaast kan het erg goed tegen de verschillende weerselementen. Dit komt omdat er geen water in kan kruipen, hierdoor heb je met composiet ook bijna geen last van splinters. Wat natuurlijk voor vlonders ook een perfecte eigenschap is, omdat je daar vaak op je blote voeten op loopt.

De voordelen van composiet

Sowieso kun je veilig op vlonders lopen, omdat het materiaal een anti slip heeft en niet glad wordt. Daarnaast is composiet bijna geheel kleurvast is. Alleen bij de eerste paar weken blootstelling aan zonlicht verkleurt het iets, maar daarna niet meer en behoudt het zijn kleur voor ongeveer 30 jaar. In vergelijking met hout is dit veel langer, aangezien dat vaak al na 5 jaar helemaal verkleurd is.

Makkelijk schoon te maken

Bijna alle schoonmaakmiddelen zijn te gebruiken om een composiet vlonder schoon te maken, maar neem niet een te hardnekkige. Elke normale terrasreiniger is eigenlijk geschikt. Ook kun je de vlonder schoon spuiten met een hogedrukspuit, maar gebruik dan niet de krachtige, dunne straal, maar de bredere en spuit met de groeven mee. Als er vlekken op komen kun je wel het beste proberen deze meteen even schoon te maken, anders loop je de kans dat het in het materiaal trekt.

Weinig onderhoud en relatief niet duur

Verder heeft composiet geen onderhoud. Je hoeft het niet, net als hout, om de zoveel jaar te schuren en verven of beitsen. Je hoeft het materiaal ook niet in de olie te zetten en een kras heb je zo weggewerkt, door die lichtjes weg te schuren. Een composiet vlonder is wel iets duurder dan één van hout. Echter komt er bij een houten vlonder onderhoud kijken, wat ook geld kost… en niet te vergeten tijd. Al met al kun je dan met een vlonder van composiet nog steeds goedkoper uit zijn.

Aanbevolen artikelen