De redenen om voor een blokhut te kiezen

blokhut-met-overkapping

De afgelopen jaren is de functionaliteit van blokhutten en tuinhuizen enorm toegenomen. Waar deze vroeger slechts gebruikt werden als berging, is tegenwoordig ieder denkbare gebruiksfunctie mogelijk. Een heerlijke extra kamer in de tuin, een tuinkantoor, een inspirerend atelier, of een handige klusruimte: het is met een blokhut allemaal haalbaar. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor blokhutten met overkapping. Door al deze functies van de blokhut, staan er vaak ook duurdere meubels in dan vroeger. Het is dan ook belangrijk dat je de blokhut goed kunt afsluiten. Dit is een van de dingen waar je aan moet denken bij het aanschaffen van een blokhut. Andere vind je hieronder.

Hoe is een blokhut opgebouwd?

Een blokhut bestaat uit zware, houten balken die op elkaar worden gestapeld. Hierdoor ontstaan wanden die isolerend werken. In de zomer bewaren zij de koelte en in de winter juist de warmte. Door de manier waarop balken elkaar overlappen in elke hoek, ontstaat er een massieve constructie. Hierdoor zie je deze vaak aan de buitenkant uitsteken. 

Ideale plek om vanuit huis te werken

Afhankelijk van de tuin en de afmeting van de blokhut zijn de mogelijkheden enorm en divers. Al gauw zul je misschien de mogelijkheden voor jouw tuin zien als je op zoek gaat. En wat te denken van een werkplek? De kantoorblokhut is bij veel zzp’ers die beschikken over een eigen tuin, populair. Het kantoor is dan gescheiden van het huis en biedt natuurlijk rust, waar men geconcentreerd kan werken zonder kinderen die het werken bemoeilijken. Als je de blokhut via een andere ingang dan de voordeur van je huis kunt bereiken, zijn er ook fiscale voordelen van dit type thuiskantoor.

Als mantelzorgwoning

Blokhutten krijgen ook steeds vaker de functie van een mantelzorgwoning. Sinds enkele jaren is er geen bouwvergunning meer nodig als er een aantoonbare mantelzorg relatie bestaat. De blokhut mag niet zichtbaar vanuit de openbare weg zijn. Dit betekent dat het huisje niet in de voor- of zijtuin geplaatst mag worden. Een blokhut kan ook een goed alternatief zijn voor de zogeheten wooncontainer, waar mensen vaak in trekken bij een grote verbouwing. 

Het onderhoud

Uiteraard moet een blokhut wel onderhouden worden. Door de massieve balken valt dit mee, maar aan de buitenkant zijn zij natuurlijk onderhevig aan regen, zon, vorst, etc. Het hangt natuurlijk ook erg af van de positionering van de hut. Zorg hoe dan ook dat je regelmatig de buitenkant verft of, wat de meeste mensen doen om de typische sfeer te krijgen, beitsen, waarbij je de nerven van het hout goed blijft zien. Vaak is transparante beits het mooiste, omdat dit de oorspronkelijke uitstraling van het hout behoudt.

Aanbevolen artikelen