De gietvloer heeft volledig zijn intrede gedaan in onze hedendaagse woningen. En terecht ook! Gietvloeren hebben heel wat voordelen en zijn bijzonder stijlvol. Hoed je echter voor namaak of gietvloeren van mindere kwaliteit. Waarom kiezen voor een gietvloer en waar moet je op letten? Dit zijn een paar vragen waarop wij voor jou het antwoord zochten.
Waarom kiezen voor een gietvloer?
Als je voor een gietvloer kiest, kies je voor stijl én gebruiksgemak tegelijkertijd. Gietvloeren zijn in één beweging gegoten, hebben dus geen naden en bevatten nooit vuil of stofmijt. Een vochtig doek en een licht sopje zijn voldoende om ze te onderhouden. Ze voelen zachter en warmer aan dan vloertegels. Je kunt er makkelijk met blote voeten op lopen, je kinderen kunnen er op spelen of je kunt er gewoon lui lekker op liggen. Bovendien zijn gietvloeren oersterk en slijtvast. Ze gaan heel veel jaren mee en zijn op lange termijn goedkoper dan gewone vloertegels.
Bepaal welk soort gietvloer jij wilt
Er zijn verschillende soorten gietvloeren, zowel qua uitstraling als qua kwaliteit. Vraag advies aan een gespecialiseerd bedrijf. Zij geven jou raad welke vloer voor jou het meest in aanmerking komt. Een eerste soort gietvloer is de epoxy gietvloer. Deze is heel hard en wordt hoofdzakelijk in bedrijven en werkplaatsen gebruikt. Een andere soort is de polyurethaan gietvloer. Deze wordt het meest gekozen voor particuliere woningen. Polyurethaan is elastischer dan epoxy, is zachter om op te lopen en is daarom aangenamer voor leefruimtes. Het is een zeer strakke vloer die perfect in moderne woningen past. Het geeft een heel groot ruimtegevoel aan je huis. Een andere soort is de cementgebonden gietvloer. Dit is een mengsel van beton en hars met een beschermende coating. Ze zijn altijd minimum 4 à 5mm dik. Deze geeft aan je woning een stoere industriële uitstraling. Cementgebonden gietvloeren zijn helaas niet waterbestendig! Ze zijn dus niet geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamer of keuken.
Opgepast voor alternatieven!
We vermelden hier nog even de coatingvloer. Deze wordt vaak verward met de gietvloer. De coatingvloer is slechts 1mm dik. Oneffenheden in de ondergrond komen vaak door de vloer heen. Deze vloer is niet aan te raden voor woonruimtes.
Uitgelichte afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/218917231871381584/?lp=true