Alles wat je moet weten over asbest en hoe je er mee om moet gaan

asbestplaten verwijderen

Asbest werd lange tijd als een wonderproduct gezien en gebruikt voor ontelbare toepassingen in de bouw van onder andere huizen en bedrijfspanden. Ondertussen kennen we de gevaren van dit materiaal en wordt het gevreesd voor de vezels die in de lucht kunnen komen als het kapot gaat. Zelf asbestplaten verwijderen bij een verbouwing is dan ook in de meeste gevallen verboden.

Laat het herkennen van asbest aan een professional over 

Asbest is, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, een natuurproduct. Het bestaat uit zes natuurlijk voorkomende mineralen die zeer veel vezels bevatten en juist die vezels zijn gevaarlijk als je ze inademt. De meest voorkomende vorm van asbest, chrysotiel, is wit, maar er zijn ook tal van andere kleuren asbest.  Kleur is dan ook zeker geen factor om het aan te kunnen herkennen. Geur is ook geen goede manier om het te kunnen herkennen. Asbest is reukloos, je kunt niet bepalen aan de geur of er asbest aanwezig is.

Als materiaal is asbest erg veelzijdig, het is de schadelijkheid voor de gezondheid die het een verboden materiaal maakt

Asbest is vuurvast en geluiddempend. Daarnaast is het een erg hard materiaal, waardoor het vele toepassingen kent, zoals isolatie. Lange tijd was het een van de meest gebruikte materialen in de bouw en andere sectoren. In gebouwen werd het gebruikt voor bijvoorbeeld muren, dakbedekking, verf en tegels. Ook werd het veel gebruikt in apparaten, zoals warmhoudplaatjes.

Sinds 1993 een verbod op het gebruik van asbest

Golfplaten met de letters NT (Nieuwe Technologie) bevatten geen asbest. Deze letters zijn dan in de een-na-laatste golf geperst, aan de gecoate kant. Bepalen of een golfplaat wel asbest bevat, kan alleen door een microscopische analyse.Vanaf 1993 is het gebruik van asbest in Nederland verboden. In woningen van voor die tijd kan nog vrij veel asbestisolatie en asbestcement voorkomen. Voor de koop of huur van een nieuwe woning, maar ook een bedrijfspand, moet je daarom altijd informeren naar een asbestrapport. De kosten van asbestverwijdering zijn voor rekening van de huiseigenaar.

Probeer niet zelf te bepalen of er asbest aanwezig is of niet

Als je van plan bent om te verbouwen, repareren, slopen of te renoveren in een gebouw dat voor 1994 is gebouwd, dient er een asbestinventarisatie plaats te vinden. Dit onderzoek moet worden uitgevoerd door een SC-540 gecertificeerd bedrijf. Voordat de werkzaamheden mogen beginnen, moet eventueel asbest gesaneerd zijn. Ook moet er een eindcontrole door een onafhankelijk bedrijf zijn uitgevoerd. Ook voor de verkoop van een pand is een asbestvrijverklaring nodig, als het voor 1994 is gebouwd uiteraard. Dit is in 2010 vastgesteld, nadat uit onderzoek in 2009 bleek dat er vooral op de particuliere huizenmarkt aanwezigheid van asbest vaak niet gemeld werd.

Verschillende typen asbest

Welk type asbest daadwerkelijk verwijderd moet worden in een pand, kan alleen door een asbestdeskundige worden bepaald. Zit het asbest in je huis in materialen die verslechteren of kunnen worden verstoord door een verbouwing? In dat geval is het beter het asbest te laten verwijderen. Het risico op het loslaten en verspreiden van asbestvezels in de lucht is dan te groot. Als het asbestmateriaal in goede conditie is, of gebruikt wordt in een omgeving waar je niet vaak bent, bijvoorbeeld als isolatie voor verwarmingspijpen of leidingen in je zolder, kan het beter met rust worden gelaten. 

Aanbevolen artikelen