5 mogelijke reden waarom jouw brandmeldinstallatie piept

brandalarm

Gaat jouw brandmeldinstallatie spontaan af? Of maakt je brandmelder af en toe een piepend geluid? En ben je er zeker van dat er geen brand is? Wanneer je er absoluut overtuigd van bent dat een brandmeldinstallatie onterecht afgaat, is het alsnog belangrijk om te weten dat dit niet zomaar gebeurt. Hieronder hebben we de zes meest voorkomende redenen voor een piepende brandmeldinstallatie voor je op een rij gezet.

1. De brandmeldinstallatie is vuil

Rookmelders en brandmeldinstallaties werken middels sensoren. Wanneer er teveel vuil of stof op deze sensoren komt kan de rookmelder niet meer goed functioneren. Als de rookmelder ook zonder batterij blijft piepen komt dit vrijwel altijd door vuil in het apparaat. Een brandmeldinstallatie die onterecht afgaat is vervelend, maar het wordt pas echt gevaarlijk als stof ervoor zorgt dat de brandmelder helemaal niet meer afgaat.

Maak een brandmelder minstens eens in de maand schoon. Dit kan met een vochtige doek. Gebruik hiervoor geen reinigings- of oplosmiddelen en spuit geen chemische producten op of rond de rookmelder. Zorg er daarnaast voor dat de vochtige doek die je gebruikt niet te nat is, want er mag beslist geen water in de brandmelder komen.

Eens in het halve jaar dien je de melder open te maken om ook de binnenkant van stof te ontzien. Dit kan met een stofzuiger met zachte borstel.

2. De batterijen zijn leeg of zitten niet goed

Brandmeldinstallaties hebben vaak een vervangbare batterij. Als deze batterij bijna leeg is zal de melder met enige regelmaat een piepende toon geven om aan te geven dat de batterij vervangen moet worden. Brandmelders met ingebouwde batterijen gaan vaak jarenlang mee, maar je dient wel het gehele apparaat te vervangen zodra de batterij leeg dreigt te raken.

Piept het apparaat nog steeds nadat de batterijen zijn vervangen? Dan zit de nieuwe batterij mogelijk niet goed vast. Sommige rookmelders gaan ook af wanneer het klepje bij de batterijen niet dicht zit.

3. De netstroomaansluiting werkt niet goed

Heb je een rookmelder die niet werkt op batterijen? Dan kan het zijn dat er een defect zit aan de netstroomaansluiting. Schakel eerst de stroom in je huis uit en haal de brandmelder vervolgens los om de bedrading te controleren. Deze brandmeldinstallaties hebben vaak ook een batterij als back-up. Controleer deze dus ook meteen als mogelijke oorzaak van een alarmsignaal.

4. Er is sprake van een technisch defect

Soms gaat er wel eens iets stuk in de brandmelder zelf. Een technisch defect wordt meestal aangeduid met een pieptoon of alarm. Een slimme brandmeldinstallatie geeft je vanzelf een notificatie op je telefoon als deze een defect heeft.

5. De rookmelder moet vervangen worden

Hoe lang hun levensduur ook mag zijn, soms zijn rookmelders simpelweg aan vervanging toe. Oudere modellen geven dit vaak niet eens aan, maar stoppen prompt met werken. Controleer daarom eens in de zoveel tijd of de brandmelder nog werkt. Veel modellen hebben een testknop waarmee je dit kunt controleren. Ook vind je soms op het apparaat een vervaldatum. Vervang een rookmelder altijd als de vervaldatum is verstreken, ook als de testknop nog werkt.

Ga je je brandmeldinstallatie vervangen? Dan is het handig om te weten dat brandmelders steeds slimmer worden en ook langer meegaan. Nieuwere modellen geven daarnaast soms zelf aan wanneer ze vervangen moeten worden. Zo weet je zeker dat je een werkende brandmelder in huis hebt en loop je geen gevaar.

Aanbevolen artikelen