Aandachtspunten om je woning te schilderen 

woning schilderen

Muurverf blijft binnen in het algemeen vele jaren mooi maar af te toe wil je toch iets anders, omdat je interieur verandert of gewoon omdat je aan een afwisseling toe bent. De kleur verf die je gebruikt, heeft veel effect op de sfeer in een woning en dat kan ook de reden zijn om iets anders te kiezen. Het is wel een behoorlijke klus om een kamer of zelfs een hele woning te verven. 

Als het jouw hobby niet is, kan je ook overwegen om een vakman in te schakelen. Het strakke resultaat dat een ervaren schilder kan bereiken, zorgt dan voor plezier gedurende een lange periode. Schilder gezocht? Meld jouw klus dan op het internet en hoe beter je beschrijving is, hoe nauwkeuriger de offertes zullen zijn die daarop volgen. Ga daarna niet over 1 nacht ijs en kies de meest juiste schilder voor de klus. Hieronder staan een aantal zaken op een rijtje waaraan je moet denken bij een schilderklus.

1. De voorbereiding 

Het maakt geen verschil of je het zelf schildert of het door de vakman laat doen. De ruimte moet zoveel mogelijk leeg zijn en de muren goed bereikbaar. De muren moeten zo schoon mogelijk zijn en wellicht worden opgeschuurd. Om vlekken te voorkomen op de vloer moeten deze afgedekt worden met een kleed of karton. Ook zullen bepaalde delen vakkundig worden afgeplakt. Maak goede afspraken wie wat gaat doen en denk eraan dat de voorbereiding vaak bepalend is voor het resultaat.

2. De kleur verf 

Smaken verschillen en jij zult in de woning leven en om die reden is de keuze van de kleur aan jou. Een vakman kan je echter wel informatie geven hoe bepaalde kleuren ‘werken’ en combineren. Vergeet ook niet dat een kleur behoorlijk kan veranderen door het licht. Die kleur die je in de bouwmarkt ziet onder het tl-licht kan er compleet anders uitzien bij zon of jouw verlichting. Test verfkleur altijd eerst op de plaats waar jij het gaat gebruiken. Van iedere kleur zijn er vaak honderden tinten. De juiste kleur is een kwestie van goed zoeken.

3. De temperatuur 

Buiten kan je er weinig aan doen, maar binnen heb je enige invloed op de temperatuur. Gemiddeld droogt verf bij 5° niet of nauwelijks, bij 10° gaat het erg langzaam. Bij een temperatuur van 20° gaat het drogen weer te snel voor een optimaal resultaat. Een kamertemperatuur van 15° is ideaal voor het verven van muren binnenshuis.

4. Er zijn veel soorten verf beschikbaar

Als particulier zal je al snel aan latex denken. Deze verf is relatief goedkoop, goed aan te brengen en afwasbaar. Maar niet iedere ondergrond is geschikt voor latex. Ook zijn er soorten verf op de markt waarmee je bijzondere effecten kan bereiken zoals kalkverf. Dit is de oudst bekende verfsoort die zeer geschikt is voor authentiek schilderwerk in een klassieke omgeving. Door de toevoeging van kalk ontstaat er geen egale kleur, maar een afwisselend beeld. Ook is er moderne metaal muurverf. Deze is met name bedoeld voor een modern of industrieel interieur. Ga je zelf aan de slag, bekijk dan zeker eerst wat tips voor het schilderen.

Aanbevolen artikelen