3 dingen om te overwegen voordat je LED-lampen koopt

led-verlichting

Als je nog niet bent overgeschakeld naar LED-lampen, is dit het juiste moment. Deze verlichting gaat lang mee en je kunt er geld mee besparen op je energierekening.

1. Lumen, geen Watt

Als je een lamp gaat kopen ben je waarschijnlijk gewend om naar wattage te zoeken, een indicatie van hoe helder de lamp zal zijn. De helderheid van LED-lampen wordt echter iets anders bepaald. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is wattage geen indicatie voor de helderheid, maar een aanduiding van de hoeveelheid energie de lamp gebruikt. Voor LED verlichting is het wattage geen goede voorspeller van hoe helder de lamp zal zijn. Het punt is immers dat deze lampen minder energie gebruiken.

Een LED-lamp met een vergelijkbare helderheid als een gloeilamp van 60 W is bijvoorbeeld slechts 8 tot 12 watt.
Gebruik in plaats van wattage een andere meetmethode: lumen. Dit de echte helderheidsmeting en de aanduiding waarnaar je moet zoeken bij het aanschaffen van LED-verlichting.

2. De juiste kleur LED kiezen

LED verlichting is er in een breed scala aan kleuren. De populaire kleuren die beschikbaar zijn, bestaan uit ‘warm wit’, ‘zacht wit’ en ‘helder wit’. De eerste twee produceren een gele tint, die in de buurt komt van gloeilampen. LED-lampen die als helder wit worden aangeboden, geven een witter licht dat dichter in de buurt komt bij daglicht en vergelijkbaar is met wat je in winkels ziet.
De lichtkleur of kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin. Hoe lager het getal, hoe warmer (geler) het licht. De traditionele gloeilamp ligt dus ergens tussen 2.700 en 3.500 Kelvin. Als dat de kleur is waar je voor gaat, kijk dan naar dit bereik terwijl je LED-lampen uitzoekt.

3. Pas op voor niet-dimbare LED-lampen

LED-lampen zijn niet altijd compatibel met traditionele dimschakelaars. De meeste dimmers zijn ontworpen voor gloeilampen en werken via het afsnijden van de hoeveelheid elektriciteit die naar de lamp wordt gestuurd. Hoe minder elektriciteit, hoe minder licht. Bij LED-verlichting is er geen direct verband tussen de helderheid van de lamp en de opgenomen energie. Om die reden kunnen LED-lampen soms brommen, flikkeren of zoemen als ze aan een dimmer worden gekoppeld.

Als je wilt dat je LED-verlichting dimbaar is, kun je twee dingen doen: LED-lampen aanschaffen die compatibel zijn met traditionele dimmers of je huidige dimschakelaar vervangen door een LED-compatibele dimmer. Als je het niet weet wat voor dimschakelaar je hebt, zoek dan gewoon naar LED-lampen die compatibel zijn met standaard gloeilamp-dimmers.

Aanbevolen artikelen