Kast kopen? Mangohout. Eettafel nodig? Mangohout. Het lijkt wel alsof mangohout langzaam maar zeker de hele meubelindustrie overneemt. Net als zwarte keukens (waarom gaat iedereen daar toch voor?) en grote glaswanden is mangohout opeens dé favoriet van menig interieurliefhebber. En die populariteit heeft een gegronde reden! In dit blog lees je alles over de eigenschappen van mangohout. Verder ontdek je waar je op moet letten als je mangohouten meubels koopt.
De fysieke kenmerken van mangohouten meubels
- Kleur: goudbruin tot donkerbruin, met hier en daar verrassende tinten geel, roze of zwart. Geen plank is hetzelfde.
- Nerf en textuur: fijn tot middelmatig en meestal recht. Soms zie je een golvend of grillig patroon.
- Hardheid: bijna net zo hard als eikenhout en sterk genoeg voor meubels die tegen een stootje kunnen.
- Gewicht: wat meer dan vuren of grenen, maar niet loodzwaar. Je verplaatst een meubel van mangohout zonder te hoeven slepen.
Waarom meubels van mangohout?
Mangohout komt van de mangoboom (Mangifera indica), die je vooral vindt in landen als India, Thailand en Indonesië. Het hout is een restproduct uit de fruitteelt. Zolang een boom mango’s blijft geven, staat hij in de boomgaard. Draagt hij geen vruchten meer? Dan wordt hij gekapt en krijgt het hout een tweede leven als meubel. Hierdoor draagt mangohout niet bij aan ontbossing en is het een slimme keuze als je milieubewust je huis wilt inrichten.
Waar moet je op letten als je mangohouten meubels koopt?
Als je op zoek bent naar hoogwaardige meubels van mangohout, kun je niet zomaar de eerste de beste tafel, kast of kapstok bestellen. Sommige webshops kopen mangohout namelijk in en maken daar dan zo goedkoop mogelijk meubels van. Het resultaat is meubels met een bijna onrealistisch lage prijs, die snel slijten of niet goed in elkaar zitten.
Let tijdens je aankoop op:
- De prijzen: een assortiment vol dressoirs van slechts € 70,- klinkt natuurlijk geweldig, maar dat kan niet kloppen. Meubels met een té lage prijs bestaan meestal uit slecht gedroogd hout en zitten goedkoop in elkaar.
- De afwerking van de meubels: controleer of het hout een afwerklaag heeft en welke dat is. Mangohout blijft langer mooi met een laag olie of bijenwas.
- Herkomst van het hout: kijk of de meubels een FSC-keurmerk hebben. Soms verkopen winkels meubels als ‘mangohout’, terwijl ze eigenlijk een andere houtsoort of spaanplaat gebruiken.
- Handwerk: handgemaakte meubels met robuuste metalen accenten kosten vaak meer, maar gaan doorgaans een stuk langer mee.
Koop jouw meubels van mangohout bij De Meubel Importeur
Ben je op zoek naar hoogwaardige meubels van mangohout? Bij De Meubel Importeur zit je goed. Je vindt in deze webshop alleen handgemaakte meubels met een bijenwas-finish, gemaakt van FSC-gecertificeerd hout uit Indiase boomgaarden. Bestellen doe je zonder risico: je betaalt pas bij levering en krijgt standaard een jaar garantie. Neem een kijkje op de website van De Meubel Importeur en ontdek zelf het aanbod.

Rechten afbeelding: De Meubel Importeur