Waar moet je op letten bij de aanschaf en opbouw van een schommel?

schommel

Ondanks het feit dat er tegenwoordig in veel tuinen trampolines te vinden zijn, blijft de schommel toch het meest populaire speeltuig voor in de tuin. Uiteraard moet je er wel de ruimte voor hebben in je tuin, maar als je die hebt is een schommel de ideale manier om je kinderen zich te laten vermaken. Tegenwoordig zijn er ook nog allerlei varianten op de markt, zoals de nestschommel. Aangezien een schommel gebruikt wordt door je kind en zijn of haar vriendjes en vriendinnetjes, wil je natuurlijk dat deze veilig is. Hieronder wat punten waar je op moet letten als je een schommel gaat plaatsen.

Verschillende soorten schommels op de markt

Zoals gezegd zijn er tegenwoordig verschillende soorten schommels op de markt en als je er een gaat aanschaffen, zul je dus eerst moeten bepalen wat voor een het gaat worden. We kennen allemaal de traditionele schommel: het plankje dat bevestigd is aan twee touwen. Maar tegenwoordig zijn er dus ook nestschommels waar je lekker in kunt gaan liggen! Kijk dus eerst even goed rond wat voor schommel je kinderen graag willen en ga daarna kijken naar de kwaliteit. 

Heb je eenmaal een schommel gekocht, dan is het aan te raden om daar rubberen tegels onder te leggen. Het kan namelijk voorkomen dat een kind van de schommel valt en deze rubberen tegels zorgen voor een zachte(re) val. Gras kan natuurlijk ook, maar dit zal snel veranderen in zand als de schommel veel wordt gebruikt.

De dikte van de schommel is belangrijk

De meeste schommels zijn gemaakt van hout, waarbij vooral de dikte erg belangrijk is. Deze dikte is namelijk bepalend voor hoe stevig de schommel is. De houten balken moeten dik genoeg zijn en stevigheid bieden. Daarnaast wil je natuurlijk ook niet dat het hout binnen de kortste keren vol splinters zit. Daarom is het belangrijk om een goede kwaliteit hout uit te zoeken, dat goed bestendig is tegen regen. Dit laatste zit hem vaak ook in de afwerking van het hout.

Een goede schommel heeft verbindende onderdelen en deze onderdelen bepalen onder andere de stevigheid voor de hele schommel. Denk aan hoekverbindingen, paalhouders, paalankers en schommelhaken. Belangrijk dus om daar goed op te letten bij de aanschaf van de schommel en deze ook te gebruiken als je de schommel in elkaar zet. Het kiezen van de juiste schommelhaken is ook belangrijk. Ook dit is weer een toevoeging voor de kwaliteit. Wat ook handig is, is om erop te letten of de schommelhaken geluidloos zijn. Niets zo irritant als een piepje wanneer je heen en weer aan het schommelen bent. Let daarnaast ook op de houdbaarheid: het kan zijn dat de schommelhaken na een aantal jaren een keer vervangen moeten worden. 

Houd je je aan bovenstaande, dan moet een veilige schommel in de tuin hebben geen probleem zijn.

Aanbevolen artikelen