Woningeigenaren die van plan zijn om hun echte grasmat weg te halen en die te vervangen door een kunstgrasmat, vragen zich wel eens af of voetbalveld kunstgras hetzelfde is als kunstgras dat voor particulier gebruik in de tuin wordt aangelegd. Dit is een goede vraag natuurlijk. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is wel degelijk verschil tussen voetbalveld kunstgras en kunstgras dat in de tuin wordt gebruikt. Welke verschillen dat zijn, leggen we je uit.
De kenmerken van kunstgras op een voetbalveld
De kunstgrasmatten die gebruikt worden door voetbalclubs, hebben enkele specifieke kenmerken die dit namaak gras onderscheiden van het kunstgras dat gebruikt wordt voor tuinen. In de eerste plaats zijn de sprieten van voetbal kunstgras een stuk hoger dan die van kunstgras dat in tuinen ligt. De polen op voetbal grasvelden zijn tussen de 5 en 7 centimeter hoog. De hoogte heeft te maken met de eis om veilig en verantwoord te kunnen voetballen. Hogere sprieten zorgen voor meer grip en minder kans op glijpartijen. Een tweede verschil is dat voor kunstgrasmatten die voor sport worden gebruikt, een periodieke keuring verplicht gesteld is. Tijdens de keuring wordt er gekeken of het gras in voldoende mate elastisch is, maar ook schokken kan absorberen. Een voetbal kunstgrasmat krijgt namelijk aanzienlijk meer te verduren dan de particuliere kunstgrasmatten die in tuinen gebruikt worden. In de derde plaats is er nog een verschil tussen voetbal kunstgras en tuin kunstgras. Kunstgras in tuinen wordt ingestrooid met zogenoemd instrooizand, terwijl er voor voetbal kunstgras kleine rubberen balletjes gebruikt worden die ervoor zorgen dat de grassprieten recht omhoog blijven staan.
Gewoon kunstgras voor in de tuin
Kunstgras dat door particulieren wordt gebruikt, verschilt dus in meerdere opzichten van het kunstgras dat bij voetbalclubs te vinden is. Dat geldt ook voor de kunstgras varianten siergazon en speelgazon. Deze beide typen kunstgras, die je in de tuin kunt (laten) aanleggen, zijn ook relatief laagpolig en hebben niet, zoals sportvelden, rubberen balletjes maar instrooizand. Verder is kunstgras voor dat in tuinen gebruikt wordt van dezelfde hoge kwaliteit als het kunstgras op voetbalvelden, maar vaak wel voordeliger geprijsd. Dat kunstgras in de tuin goedkoper is, heeft voornamelijk te maken met de minder strenge eisen die aan dit namaak gras gesteld worden. Maar of je nu kunstgras in de tuin gebruikt of op een sportveld: in beide gevallen profiteer je van de vele voordelen die kunstgras te bieden heeft, zoals beperkt onderhoud, een lange levensduur en geen problemen meer met allergieën en hooikoorts.