Opknapwoning gekocht. Van bouwval tot droomhuis

opknaphuis gekocht

Het vinden van je droomhuis was een uitdaging. Terwijl je klus handen jeukten, was er geen enkel huis dat je kon bekoren. Dan, eindelijk, is het liefde op het eerste gezicht: een huis met potentie. Een opknapwoning. Het enige dat je hoeft te doen, is de handen uit je mouwen steken. Waar moet je rekening mee houden?

De woning strippen

Het meest eenvoudige van de verbouwing is het slopen en strippen. In relatief korte tijd zie je resultaat. Voordat je begint met strippen, maak je een schematisch overzicht. Breng hierbij dragende muren, draagbalken, maar ook de bestaande aansluitingen van water en elektra in kaart. Tot slot is het handig om een idee te hebben over de nieuwe indeling van je huis.

Klusgeluiden

Wanneer je de sloophamer ter hand neemt, maakt dat lawaai. Dat geldt ook voor de hamer, de beitel en de boormachine. Wat voor jou als muziek in je oren klinkt en symbool staat voor de opmars richting je droomhuis, kan voor je buren wat gevoelig liggen. In deze prille fase houd je de buren het liefst te vriend. Dat leidt je naar de vraag: tot hoe laat mag je boren?

Verborgen schatten

Tijdens de verbouwing loop je onvermijdelijk tegen zaken aan die je van te voren niet had verwacht. Deze verborgen schatten leveren je alles op, behalve geld. Voordat je start aan de verbouwing, is het handig een verbouwingsbudget te calculeren en daarbij een bedrag te reserveren voor onvoorziene kosten.

Doe-het-zelf

Bij het aangaan van een groot project, kan het je gebeuren dat het je aan expertise ontbreekt, maar ook dat je een klus niet alleen kunt uitvoeren. Houd in je budget rekening met het inhuren van extra arbeid en dat zij gebonden zijn aan tijden. Zelf klus je tot tien uur ’s avonds. Dit correspondeert met wat je hebt gevonden op internet en wat er staat vermeld op de website van je gemeente.

Een goede buur

Het opbouwen van je huis na het strippen, is één van de leukste dingen van de verbouwing. Waar je bij het slopen direct resultaat zag, kan dat bij het opbouwen wel even duren. Het uitzoeken en inkopen van materiaal kost soms veel tijd. Bovendien houd je je aan de regels rondom de geluiden van het klussen en ook dát kost tijd.

Je vraag: ‘Tot hoe laat mag je boren?’ wordt op internet en door de gemeente beantwoord met: ‘Tot tien uur ’s avonds.’ Je buren dachten daar anders over. In goed overleg hebben jullie afspraken gemaakt. Zo blijft je droomhuis na de verbouwing echt je droomhuis.

Aanbevolen artikelen