Wat kun je doen aan een tikkend geluid in de waterleiding?

tikkend geluid in de waterleiding

Merk je op een gegeven moment dat er geluid uit je waterleiding komt, namelijk een klapperend geluid dat als zeer onaangenaam wordt ervaren? De oorzaak is vaak niet zo moeilijk op te sporen. En je kunt er dan ook makkelijk iets aan doen. Bekijk hier waar het klapperende geluid vandaan komt en hoe je het kunt oplossen.

Klapperend geluid door lucht in de leidingen

Een van de oorzaken van tikkende geluiden in de waterleiding kan zijn: lucht die zich in de leiding bevindt. Deze wordt mee gestuwd wanneer het water door de leiding loopt. De kraan kan gaan sputteren en op die manier kan de lucht uit de leiding verdwijnen. Maar vaak blijft de luchtbel zitten in een bocht in de leiding en zal daar altijd geluid blijven veroorzaken. Ontluchten is hier nodig.

Waterslag

Een andere oorzaak van bonkend geluid is waterslag. Maar wat is precies waterslag? Het is het bonkend geluid dat het water maakt wanneer de stroming ervan plots stopt. Dit kan veroorzaakt worden wanneer je een kraan plots sluit of wanneer een waterpomp plots ophoudt te werken. Je kunt dit oplossen door een waterslagdemper te plaatsen. Je plaatst die zo dicht mogelijk bij hetgeen de slag veroorzaakt, bijvoorbeeld een wasmachine. Maar het is wel iets waar je kennis van zaken voor nodig hebt. Om het echt goed te doen en zeker te zijn dat het veilig is, roep je best de hulp in van een expert.

Loszittende leidingen

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je waterleidingen boven op de muur liggen. Wanneer je een kraan opendraait, ontstaan er trillingen in de leidingen. Wanneer de leiding niet goed vastzit op de muur, kan dit een tikkend geluid veroorzaken. Dit geluid zit dan niet echt in je leiding, maar de leiding verspreidt het geluid wel over het hele leidingsysteem. Als je dit niet oplost, gaan de leidingen alsmaar losser komen te zitten. Ze vastmaken is een eenvoudige klus die je makkelijk zelf kunt doen.

Te hoge waterdruk

Te hoge druk in de waterleiding kan ook een tikkend geluid veroorzaken. Dit komt meestal niet van de openbare watervoorziening. Het wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door te hoge druk in je centrale verwarmingssysteem. Je cv-ketel zal moeten ontlucht worden. Ook dit is een werk voor een vakman. Probeer zeker niet om er zelf aan te werken. De cv-ketel moet precies afgesteld worden om mogelijke ergere schade te voorkomen.

Preventief optreden is cruciaal

Laat je waterleiding regelmatig controleren en onderhouden. Haal er een vakman bij en ga niet zelf van alles lopen verbouwen.  Een vakman weet precies wat er nodig is om je waterleidingen in optimale conditie te houden. Voorkomen is beter dan genezen. Hij zal je exact vertellen hoe je waterleidingen eraan toe zijn en wat er eventueel vervangen moet worden. Zo voorkom je erge gevolgen en ben je alweer voor een hele tijd gerust.

Aanbevolen artikelen