Steeds meer huizen worden voorzien van kunststof kozijnen, omdat dit materiaal veel voordelen kent. Kunststof is een niet natuurlijk materiaal, door mensen ontwikkeld met een niet-natuurlijk scheikundige proces. Eigenlijk is het niets anders dan een vorm van plastic, op vele manieren toepasbaar.
In dit artikel gaan we in op de voordelen van deze kozijnen. Ook vertellen we hoe het plaatsen van een kunststof kozijn in zijn werk gaat. Want met kunststof kozijnen is het lekker wonen!
Voordelen van een kunststof kozijn
- De prijs van een kunststof kozijn ligt zo’n 15% lager dan de prijs van houten kozijnen en zo’n 20% lager dan die van aluminium kozijnen.
- Kunststof kozijnen gaan langer mee dan andere materialen; tot wel een jaar of 50.
- Het kunststof kozijn is onderhoudsarm, terwijl aan houten kozijnen veel moet gebeuren (bijvoorbeeld regelmatig schilderen). Dat maakt het materiaal duurzaam en goed voor het milieu. Ook zijn er vaak subsidiepotjes voor de aanschaf.
- De kunststof kozijnen vormen een goede isolatie. Van binnen zijn deze kozijnen hol en in die ruimtes zit stilstaande lucht, die weer de warmte goed vasthouden en daardoor isoleren. Het kan wel tot zo’n 250 euro besparing per jaar opleveren op de stookkosten.
- Een kunststof kozijn kan beter tegen vocht dan een houten kozijn. Zo heb je nooit meer last van rottende kozijnen.
- Een kunststof kozijn heeft het keurmerk Politie Veilig Wonen. Het kozijn is moeilijk te kraken voor inbrekers en het materiaal is moeilijk ontvlambaar. Kunststof kozijnen verhogen de veiligheid dus van je huis.
- Kunststof kozijnen zijn er in alle soorten en maten te krijgen. Voor elk interieur is er een passend kozijn te krijgen: passend bij een nieuwbouwhuis, maar ook een monumentaal pand.
Het plaatsen
Je kan kunststof kozijnen natuurlijke laten plaatsen, maar met dit stappenplan kan je dat makkelijk zelf doen. Zo bespaar je nog meer!
- De 1e stap is het schoonmaken van het kozijn.
- De 2e stap is het weghalen van de raambekleding zoals (rol)gordijnen.
- Dek een groot deel van je kamer af met afdekzeil. Leg, om beschadigingen aan je vloer te voorkomen, onder het raam een grote plank.
- Stap 3 is het slopen van de houten afwerking aan de buitenkant. Zorg dat je tuin goed toegankelijk en afgedekt is.
- De 4e stap is om de houten kozijnen in stukken te zagen en te verwijderen. Het kan wat lastig zijn als er kozijnankers zitten.
- Tijd voor stap 5. Er zit een gat in de muur waarin je het kunststof kozijn gaat plaatsen. Dit ga je nu luchtdicht maken.
- De 6e stap is het plaatsen van het stelkozijn. Dit is het frame waar het andere kozijn tegenaan komt.
- Stap 7 is de kieren dichtkitten tussen het stelkozijn en muur, om de laatste tocht weg te werken.
- Stap 8: plaats het kozijn. Let op dat de juiste kant aan de buitenkant komt, i.v.m. het plaatsen van het glas.