Vaak is er onduidelijkheid bij het plaatsen van een veranda of terrasoverkapping of voor zo’n overkapping vergunning nodig is. Sterker nog, vaak denken mensen hier niet eens over na, omdat een dergelijk buitentuin niet hetzelfde is als bijvoorbeeld een stuk aan je huis te bouwen. Is dat echter wel zo? Hieronder zetten we alles voor je op een rijtje wat betreft het plaatsen van een veranda en de eventuele nodige vergunningen.
Bijbehorende bouwwerken
Een zogenaamde tuinkamer valt onder de noemer ‚bijbehorende bouwwerken.’ Als je zoiets gaat bouwen, heb je te maken met erg specifieke regels omtrent die bouw…. en zijn er best wat uitzonderingen. Echter, als je je aan bepaalde regels houdt dan heb je geen meldingsplicht en kun je de buitentuin gewoon plaatsen. Dus zonder vergunning en zonder gedoe.
Regels waar je aan moet voldoen
Een van de regels waar je aan moet voldoen als je niet met een vergunning wil werken is ervoor te zorgen dat de veranda niet hoger dan 30 cm boven de eerste verdieping uitkomt. Dit geldt dan wel alleen als de veranda binnen vier meter van het huis komt te staan. De overkapping of tuinkamer mag dan dezelfde functie hebben als de woning.
Verder dan vier meter van het huis af
Heb je echter een grote tuin en wil je verder dan vier meter van je huis gaan bouwen? Dan mag het te plaatsen bouwwerk maximaal drie meter hoog worden. Let Op: deze hoogte is per gemeente verschillend en het is dus altijd raadzaam om een goede check te te doen bij de gemeente.
Slechts een percentage van de tuin mag overkapt zijn
Je mag nooit je volledige tuin overkappen. Het is daarom enkel toegestaan een percentage van de grond te bedekken. Wat dat percentage is hangt af van de gemeente en zelfs soms van de wijk waarin je woont.
Breng je buren tijdig op de hoogte
Vergeet niet je buren op de hoogte te brengen van jouw bouwproject. Dit scheelt overlast voor beide partijen. En wie weet brengen je ze nog op ideeën, of jij hun en willen zij ook een veranda. Dit kan financieel weer een stuk interessanter zijn, omdat bepaalde kosten dan gedeeld kunnen worden.
Wanneer is een vergunning wel verplicht?
Heb je plannen om ook je voortuin onder handen te nemen? Of wil je een bouwwerk dat hoger is dan vijf meter? Dan is een vergunning altijd verplicht. Geen enkel bouwproject is echter hetzelfde. Twijfel je of er voor de bouw van jouw veranda of tuinkamer een vergunning nodig is? Check dan bij de gemeente waarin je woont, zij kunnen je alle informatie verschaffen die nodig is. De gemeente kan je in een mum van tijd vertellen of een omgevingsvergunning nodig is.