Dit moet je weten als je je houten vloer laat vervangen

oude-houten-vloer-vervangen-door-beton

Heb je een oude houten vloer in je huis, en wil je deze vervangen en een nieuwe vloer laten leggen? Dan hebben we wat goede tips voor je die we in dit artikel presenteren. Zo weet je hoe je je vloer het beste kunt isoleren, dat er over de basisvloer een dekvloer komt, dat je de mogelijkheid hebt om gelijk vloerverwarming te laten leggen, en dat je dan nog een mooie eindvloer kunt kiezen, oftewel de vloer die je uiteindelijk gaat gebruiken om op te lopen.

Houten vloer vervangen door beton

Heb je een oude houten vloer, en wil je deze laten verwijderen? Dan doe je een goede zet, want veel oude houten vloeren zijn slecht geïsoleerd. Dat wil zeggen dat je met zo’n oude vloer snel last van tocht en vocht kunt hebben. Dat is in de eerste plaats hinderlijk, en in de tweede plaats kost dit je onnodig veel geld, gezien de slechte isolatie nu eenmaal extra stookkosten met zicht meebrengt. Hoe groter de ruimte is des te meer warmteverlies er zal optreden, en dit geldt des te meer voor vloeren die van voor 1990 zijn. Hierbij is namelijk vaak geen isolatiemateriaal aangebracht onder de vloer en in de kruipruimte.

Het verwijderen van een oude houten vloer is simpel; deze moet gewoon verwijderd worden door deze eruit te slopen. Eenmaal verwijderd kijk je doorgaans tegen een kruipruimte aan. De volgende stap is dan om deze volledig schoon te maken en te ontdoen van afval en vuil. Is de kruipruimte schoongemaakt, dan kan er folie wordt gelegd. Daarna kan er dan schuimbeton worden gestort, om de kruipruimte te isoleren en een goede basisvloer te leggen. Schuimbeton is één van de beste manieren om de kruipruimte te isoleren. Het grote voordeel van schuimbeton is dat het niet duur is, maar krachtig isoleert, waardoor je jarenlang een groot voordeel hebt op je stookkosten. Bovendien heb je zo geen last meer van tocht en vocht.

Wil je weten hoe dit in zijn werk gaat? Kijk dan even naar de onderstaande video, waarin Bart Strooper van Woodstock Vloeren je uitlegt hoe je een oude houten vloer kunt vervangen door beton, en hoe daarna de kruipruimte goed wordt geïsoleerd.

De juiste dekvloer kiezen

Als de kruipruimte eenmaal is opgevuld met schuimbeton dan moet de basisvloer (of anders gezegd de constructievloer) even drogen, en kan er een zogeheten ‘dekvloer’ worden gelegd. De dekvloer moet worden gelegd voor egalisatie (voor de eindvloer), maar deze kan ook dienen voor warmte- en geluidisolatie. Welke mogelijkheden heb je qua dekvloeren? Genoeg! Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een anhydrietvloer, een cementdekvloer, een betonvloer of printbeton. Deze soorten dekvloeren hebben allemaal zo hun eigenschappen en voordelen. Goed om even na te kijken dus welke dekvloer voor jou het beste is!

Vloerverwarming voor meer wooncomfort

Ga je je oude houten vloer vervangen en laat je een nieuwe vloer leggen, dan is het ook gelijk goed om te denken aan vloerverwarming. Vloerverwarming maakt wonen uiterst comfortabel, aangezien je met vloerverwarming nooit meer koude voeten hoeft te hebben, en je altijd gelijkmatige warmte in je leefruimtes kunt hebben. Is de leefruimte op temperatuur gebracht, dan hoef je gelukkig daarna niet zoveel extra meer te verwarmen, zoals bij een normaal verwarmingssysteem. Goede zet dus om meteen vloerverwarming te laten leggen voor extra comfort, maar ook om nog wat meer te besparen op je stookkosten. Maar er is meer goeds te melden. In de zomer kan een vloerverwarmingssysteem je namelijk helpen om je leefruimtes juist af te koelen, dit met behulp van koud water die door het systeem gaat. En verder is het goed om te weten dat de meeste vloersoorten kunnen worden gecombineerd met vloerverwarming. Raadpleeg wel een specialist van tevoren om geen verrassingen te hebben op dit punt.

Kies de vloer waarop je gaat lopen – de eindvloer

Op de dekvloer die eventueel met vloerverwarming wordt uitgerust komt dan de eindvloer. Dit is de vloer waarop je gaat lopen en waar je dus tegenaan kijkt. Er zijn zeer veel soorten eindvloeren, zoals marmoleum, linoleum, parket, gietvloeren, vinyl, laminaat, Hongaarse puntvloeren en meer. Het is maar net wat je mooi en handig vindt, maar goed om ook het assortiment van eindvloeren even goed te bekijken, zodat je de juiste gebruiksvloer laat leggen, waar je jarenlang van kunt gaan genieten!

En wat mag het kosten?

De exacte kosten van het vervangen van je oude houten vloer hangt van allerlei zaken af. Zo speelt de vloeroppervlakte een hele belangrijke rol, en ook de diepte van de kruipruimte, voor het opvullen met schuimbeton om goed te isoleren. En uiteraard hangt het er daarnaast vanaf welke soort dek- en eindvloer je kiest, en of je wel of geen vloerverwarming laat leggen. Een prijsbepaling voor jouw specifieke situatie is maatwerk, die afhankelijk is van de woonsituatie. Het beste is om even een offerte op te vragen bij een specialist zoals Woodstock Vloeren, een landelijk gekende specialist voor het vervangen van oude houten vloeren, het opvullen van kruipruimtes, en het laten leggen van prachtige vloeren, met en zonder vloerverwarming. Dan weet je snel waar je aan toe bent, nadat een expert jouw woonsituatie heeft bekeken en je wensen in kaart heeft gebracht.

Aanbevolen artikelen