Elektrisch rijden en een dynamisch energiecontract

auto laden

In het licht van de huidige hoge brandstofprijzen overwegen steeds meer mensen om over te stappen op elektrisch rijden. Een interessant aspect hiervan is het voordeel van het laden van je elektrische auto met een dynamisch energiecontract en een slimme laadpaal, zoals de Zonneplan Charge, waarbij de stroomprijs per uur varieert.

Waarom een elektrische auto en een dynamisch energiecontract een perfecte combinatie zijn 

Het rijden van een elektrische auto wordt extra voordelig met een dynamisch energiecontract. Traditionele energiecontracten hanteren een vaste prijs per kWh, maar met een dynamisch contract fluctueert deze prijs, vaak gelinkt aan de beschikbaarheid van zonne- en windenergie. Dit kan leiden tot significante besparingen, vooral als je je energieverbruik, zoals het laden van je auto, aanpast aan de momenten waarop de energieprijzen het laagst zijn.

Gemiddelde besparingen met een dynamisch energiecontract 

Gebruikers die hun energieverbruik niet aanpassen aan de fluctuerende prijzen betalen gemiddeld ongeveer €0,45 per kWh. Echter, door huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en vaatwassers te gebruiken tijdens goedkopere uren, kan deze prijs dalen tot gemiddeld €0,39 per kWh. Voor eigenaren van elektrische auto’s die slim laden toepassen, kan dit gemiddelde zelfs dalen naar ongeveer €0,26 per kWh.

Slim laden van je elektrische auto 

Met een dynamisch energiecontract en de juiste tools, zoals een slimme app, kun je precies zien wanneer de energieprijzen het laagst zijn. Hierdoor kun je je elektrische auto aansluiten op een laadpaal en via de app bepalen wanneer het voordeligst is om te laden. Dit proces wordt in de toekomst nog geavanceerder, waarbij je bijvoorbeeld kunt instellen dat je accu om 7 uur ’s ochtends klaar moet zijn voor een bepaalde afstand, en de app automatisch zorgt voor het laden tijdens de goedkoopste uren.

Bidirectioneel laden

Bidirectioneel laden opent nieuwe deuren voor energiebesparing en efficiëntie. Het basisidee hierachter is dat je de energie opgeslagen in de accu van je elektrische auto, normaal bedoeld voor het rijden, gebruikt om je huis van stroom te voorzien. Hierdoor transformeert je autoaccu in een soort thuisbatterij. Je laadt je auto op tijdens de goedkoopste momenten van de dag en gebruikt vervolgens deze opgeslagen energie voor je huishoudelijke behoeften op een later tijdstip.

Aanbevolen artikelen