Dit kun je doen om een brand in huis te voorkomen

brand voorkomen in huis

Een brand kan overal gebeuren en het is belangrijk om altijd voorbereid te zijn op wat je zou doen als er in huis brand uitbreekt. Evenzo is het net zo belangrijk om te kijken naar alle manieren waarop je kunt voorkomen dat dit gebeurt. Zorgen voor een goede branddetectie is een, bepaalde risico’s uitschakelen is twee.

Je wil weten hoe je brand in huis kunt voorkomen om jouw huis en dierbaren te beschermen. Natuurlijk zijn er de meer voor de hand liggende dingen die je kunt kopen om je huis tegen brand te beschermen, zoals rookmelders en andere brandmeldinstallaties, brandblussers, het hebben van een vluchtplan en zelfs brandveilige kluisjes om je waardevolle spullen te beschermen.

Koppel elektronische items los die je niet gebruikt

Overtollige elektriciteit die door items in huis stroomt, kan altijd een potentieel brandgevaar vormen. Zaken zoals computers, tv’s, spelcomputers, stereo’s en nog veel meer gebruiken elektriciteit, zelfs als ze niet aan staan. Dat betekent dat ze altijd een piek kunnen ervaren of dat ze gewoon oververhit kunnen raken en brand kunnen veroorzaken. De elektriciteit die er continue in stroomt, biedt ook een bron voor vuur. Door deze items los te koppelen wanneer je ze niet gebruikt, kun je de kans op brand verkleinen.

Je wil er op zijn minst zeker van zijn dat al jouw elektronica is aangesloten op ‘overspanningsbeveiligingen’. Door items op een overspanningsbeveiliging aan te sluiten, hoef je je geen zorgen te maken dat overtollige elektriciteit naar het item gaat en brand veroorzaakt. De overspanningsbeveiliging kan zeker het risico op brand verminderen.

Laat vuur nooit onbeheerd achter

Als je kookt, kaarsen aansteekt of een ander type vlam of overmatige hitte gebruikt, wil je er zeker van zijn dat je dit altijd in de gaten houdt. Als je begint te koken, wil je niet weglopen van het fornuis. Als je een brand in de haard aanmaakt, moet je dat ook in de gaten houden. Door dit soort vlammen in de gaten te houden, kun je snel herkennen of er een probleem is. Dat betekent dat je het probleem snel kunt oplossen en ervoor kunt zorgen dat jij en je gezin veilig zijn. 

Houd ontvlambare voorwerpen uit de buurt van hitte

Ontvlambare voorwerpen zoals stoffen, papier en zelfs haar moeten altijd uit de buurt worden gehouden van overmatige hitte of vlammen. Je wil ook je haar en je kleding uit de buurt houden als je een vuur in je open haard aansteekt.

Je wil er ook zeker van zijn dat je goed in de gaten houdt wat eventueel een probleem zou kunnen worden. Je wilt niet dat er ergens een vuur opduikt en dat betekent nauwkeurig kijken naar warmtebronnen en alles in de buurt daarvan.

Rook niet in huis

Als je rookt, is het belangrijk om dit altijd in een goed geventileerde ruimte te doen en de sigaret volledig uit te doven voordat je hem weggooit. Sigaretten bevatten een verscheidenheid aan additieven en materialen die kunnen blijven branden, zelfs als je denkt dat je ze hebt gedoofd. Die vlam kan dan ontbranden in je asbak of prullenbak en brand veroorzaken. Als je ervoor zorgt dat je buiten rookt, uitkijkt naar verdwaalde as en je ervoor zorgt dat je de sigaret helemaal uitdooft voordat je hem weggooit, kun je dit risico verkleinen.

Doof het vuur

Als je een open haard hebt, is het belangrijk om deze altijd in de gaten te houden. Je wilt er zeker van zijn dat je het vuur goed hebt gedoofd voordat je het gebied verlaat; op die manier kun je naar de open haard kijken en ervoor zorgen dat het vuur niet weer opduikt. Sintels kunnen blijven smeulen en branden en houtblokken kunnen vlammen in zich hebben die veel later te zien zijn. Je wil er zeker van zijn dat je het vuur volledig dooft voordat je naar bed gaat of het huis verlaat.

Aanbevolen artikelen