Wat zijn de voordelen van een woning kopen m.b.v. een aankoopmakelaar?

aankoopmakelaar

Het kopen van een huis is al duur genoeg. Het inschakelen van een aankoopmakelaar kan dan  tegenstrijdig voelen, want waarom zou je extra betalen voor iets dat niet noodzakelijk is? In dit artikel gaan we in op wat een aankoopmakelaar precies doet en waarom het toch verstandig is om bij de aankoop van een huis samen te werken met een aankoopmakelaar.

Wat is een aankoopmakelaar?

Bij het kopen van een huis zijn er altijd twee partijen: de verkopende partij en de aankopende partij. De verkopende partij maakt gebruik van een verkoopmakelaar: deze regelt de foto’s, zet de woning op Funda, plant bezichtigingen in, en begeleidt het biedings- en verkoopproces. Bij vrijwel alle huizen die verkocht worden, is een verkoopmakelaar betrokken. De verkoopmakelaar ontvangt hiervoor een percentage van de verkoopsom.

De aankopende partij – de persoon die een huis wil kopen – kan er ook voor kiezen om een makelaar in de hand te nemen, om te helpen bij de aankoop van een woonhuis. Deze makelaar heet een aankoopmakelaar. Niet iedereen maakt gebruik van zo’n makelaar. Een makelaar die je inschakelt voor de aankoop kan een vast bedrag vragen of een percentage van de aankoopsom. In dat geval betaal je dus meer naarmate je een duurder huis koopt.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar begeleidt je bij de aankoop van een huis, in de breedste zin van het woord. De makelaar kan je helpen om je wensen duidelijker te krijgen en kan op basis van zijn of haar kennis van de plaatselijke woningmarkt aangeven hoe realistisch je zoektocht is. Door het netwerk van een makelaar kun je daarbij makkelijker bezichtigingen regelen en soms zelfs eerder op de hoogte zijn van een huis dat op de markt komt.

Een aankoopmakelaar zal meegaan naar een bezichtiging en je op basis daarvan adviseren over het doen van een bod. Hij of zij denkt vanuit jouw beste belang en heeft geen ander doel dan jou te helpen bij het vinden van je droomhuis, maar zal wel eerlijk en realistisch zijn op basis van de jarenlange ervaring en expertise die makelaars hebben. Bij de aankoop van een huis begeleidt de makelaar je bij het in orde maken van het papierwerk. Hij/zij leest mee in de opgestelde verkoopakte en kan op basis van zijn of haar ervaring snel aangeven of alles juist is verwoord. Een groot voordeel als je zelf niet zo goed bekend bent met de juridische kant van de aankoop van een huis.

Waarom zou ik een aankoopmakelaar inschakelen?

Op de huidige woningmarkt is het niet vanzelfsprekend dat je makkelijk een huis kan aankopen. Een makelaar bij aankoop staat aan jouw kant en adviseert je optimaal, zodat je een realistisch bedrag kan bieden en geen fouten begaat in het aankoopproces, bijvoorbeeld door concessies te doen in de gestelde voorbehouden. Daarnaast scheelt het inschakelen van een makelaar je veel tijd en uitzoekwerk.

Natuurlijk kost het inschakelen van een makelaar geld; geld dat je liever wil besteden aan de nieuwe woning. Toch kan het inzetten van een aankoopmakelaar ook indirect geld opleveren, bijvoorbeeld door onder de vraagprijs te bieden.

Aanbevolen artikelen