Veel mensen kennen die heerlijke, nostalgische geur van boenwas. Het onmiskenbare aroma doet ze denken aan hun jeugd waarbij een van de ouders met een doek met een veegje boenwas door het huis ging om de meubelen in een handomdraai te laten glimmen. Een meubel dat is afgewerkt met was, hoeft maar eens per jaar een beetje aandacht te krijgen, maar sommigen onderhouden hun meubel vaker. Was geeft het meubel een diepe, kenmerkende, warme glans die anders is dan bij een afwerking met lak. De houtstructuur krijgt van meubelwas een echte oppepper, waardoor de nuances van het hout op subtiele wijze een fluwelen glans krijgen.
Verschillende soorten was
Was valt onder verschillende benamingen zoals bijenwas, boenwas, meubelwas en Briwax (laatstgenoemde is een merknaam). Veel bestanddelen van was zijn 100% natuurlijk en iedere soort heeft daar andere ingrediënten aan toegevoegd. Naast blanke was is er ook gekleurde was op de markt. Wil je onbewerkt (dus blank) hout echt een andere kleur geven maar nog wel de houtstructuur blijven zien? Gebruik dan eerst waterbeits, want beits kleurt het hout veel intensiever dan was. De kleur die kleurwas afgeeft, moet je meer beschouwen als een nuance. Een donkere was zal een donkere gloed geven aan het hout, maar het kleurverschil is niet zo groot als wanneer je eerst een meubelbeits gebruikt. Als je twijfelt of een kleurwas voor jou geschikt is, probeer dan altijd eerst een proefstukje voordat je het hele meubel behandelt met was, want met was breng je een vettige beschermlaag aan op het hout waardoor het daarna bijna onmogelijk is om het hout nog te kleuren met beits of verf.
Was of lak?
Was en lak zijn twee verschillende middelen waarmee je de finishing bepaalt van je meubel. Met lak is je meubel onderhoudsvrij, wat wil zeggen dat je meubel niet steeds opnieuw gelakt hoeft te worden in tegenstelling tot een meubel met een was-afwerking, dat eens per jaar dient te worden opgefrist met een nieuw laagje was. Een ander verschil tussen was en lak is de mate waarop het beschermt tegen hardnekkig vuil. Met lak leg je een waterdichte beschermlaag op het hout waardoor het de perfecte afwerking is voor eettafels en salontafels. Was daarentegen is onvoldoende beschermend voor tafelbladen, omdat een meubel met was afwerking alleen afgenomen kan worden met een droge doek. Een vochtige doek, met of zonder zeep, kan de meubelwas laten vervagen, dof maken of uitvegen waardoor er vlekken en/of kleurverschillen ontstaan. Toch is was een zeer geschikt middel om een houten meubel mee af te werken. Het voegt diepte en warmte toe aan de kleur, het is milieuvriendelijker dan lak en het beschermt het meubel goed tegen oppervlakkig vuil. Was is geschikt voor ieder soort meubel, behalve voor tafels. Heb je een kastje dat bewerkt is met was? Vergeet dan niet een onderzetter te gebruiken als je er een vaas opzet, want de kring die kan achterblijven van een natte voet is bijna nooit meer goed te verwijderen.