Is raamfolie gemakkelijk aan te brengen?

raamfolie

Een veel gebruikt product is raamfolie. Misschien ken je het product al wel maar misschien ben je er ook wel helemaal nieuw mee. Raamfolie voor je huis kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Hier komen wij verder in de blog nog op terug. Eerst gaan we het hebben over of het gemakkelijk aan te brengen is. Het aanbrengen is een secuur klusje maar het is niet per se moeilijk. Het is belangrijk dat je de aandacht er goed bij houdt. Een foutje maken met raamfolie met een lijmlaag is niet of nauwelijks te herstellen. Zorg bij het aanbrengen van raamfolie voor je huis dat het raam goed schoon is. Het reinigen kan gemakkelijk met een sopje van warm water en een druppel afwasmiddel. Hiermee verwijder je al het vuil en stof wat het blijven plakken kan belemmeren.

Welke soorten raamfolie zijn er allemaal?

Als je gaat kiezen voor raamfolie voor je huis heb je keuze uit veel verschillende soorten. Hieronder vind je de meest voorkomende soorten raamfolie:

  • Anti inkijk folie: Dit is toch wel het meest populaire folie. Wil je graag wat meer privacy in huis? Denk bijvoorbeeld aan de badkamer, slaapkamer, woonkamer, keuken enzovoort. De meest bekende anti inkijk folies zijn gezandstraald en melkglas. Hierdoor kun je alleen vage schimmen zien die zich in de ruimte bevinden. Dit is vanaf beide kanten het geval.
  • Zonwerende/warmte werende raamfolie: In de zomer kan het heel warm worden in huis en dat wil je natuurlijk voorkomen. Een beetje warmte is prima maar in de zomer kan het echt heel heet worden binnen. Dan is zonwerende/warmte werende raamfolie aan te raden. Deze houden warmte buiten de deur en hierdoor zal de temperatuur binnen niet mega stijgen.
  • Verduisterende folie: Heb je een kamer die je graag wil verduisteren? Dit wordt vaak gedaan in de slaapkamer. Een verduisterde kamer bevordert je slaapkwaliteit. Zeker een aanrader dus om goed te slapen!
  • Isolerende folie: In de winter wil je juist dat de warmte binnen blijft en niet naar buiten verdwijnt. Dan is isolerende raamfolie echt fijn om te hebben. Hiermee voorkom je hoge stookkosten! Dit scheelt dus ook nog eens een hoop geld. 
  • Decoratiefolie: Ook heel leuk is natuurlijk gewoon folie ter decoratie. Dit zijn vaak gekleurde folies of bijvoorbeeld glas in lood folies. Heeft bijvoorbeeld een ruimte net wat meer kleur nodig? Dan is dit type folie heel leuk om te gebruiken.

Wat is het verschil tussen zelfklevend en statisch?

Voor het aanbrengen van raamfolie voor je huis heb je twee verschillende aanbrengmogelijkheden. Beide zijn niet heel moeilijk maar de één is wat gemakkelijker dan de andere. Om te beginnen heb je zelfklevend folie. Deze folie plakt door middel van een lijmlaag. Dit maakt het aanbrengen iets moeilijker maar niet onmogelijk. Een goede tip hiervoor is om water te gebruiken bij aanbrengen. Hierdoor is het nog iets te corrigeren of verschuiven. Dan heb je ook nog statisch folie. Dit raamfolie plakt door middel van statische elektriciteit. Als je iets minder ervaring hebt met plakken is het handig om voor dit type te gaan. Het verwijderen van beide folies is ook mogelijk. Statisch folie trek je zo van het raam af en hier zullen geen lijmresten achterblijven. Bij zelfklevend folie kan dit wel gebeuren. Dit is wel gemakkelijk te verwijderen met stickeroplosser. Zit het folie best wel vast op het raam? Dan kun je het folie iets verwarmen met een föhn. De lijmlaag wordt hierdoor week en dan kun je het op die manier gemakkelijker verwijderen.

Aanbevolen artikelen