Ideeën om je trap naar een hoger niveau te tillen

trap

In veel huizen is het eerste wat je ziet bij binnenkomst de trap en de hal. De juiste trap kan het verschil maken bij de eerste indruk. Aanpassingen aan een trap kunnen die een totaal andere uitstraling geven. En aangezien een trap ‘samenwerkt’ met de hal waar deze in staat, kun je deze hele ruimte transformeren als je de trap onder handen neemt. Zo kun je stootborden trap (laten) plaatsen, waardoor je een open trap transformeert in een dichte, wat een totaal andere uitstraling geeft. Voor meer makkelijke ideeën om je trap, en daarmee de hal, een andere uitstraling te geven, lees je snel verder!

Veel huizen die in de jaren 70 en 80 zijn gebouwd hebben een zogenaamde open constructie. Dat wil zeggen dat de verticale ruimte tussen de treden open is, waar je doorheen kunt kijken. Ga je echter stootborden plaatsen en deze trap dichtmaken, dan krijgt die trap een heel ander uiterlijk en kun je meer met detail werken, zoals duotoon of bekleding. Het gaat niet alleen om het structurele hout dat het verschil maakt. Maak een statement met behang, verf of textiel. Verf de stootborden in een aflopende of oplopende regenboog van kleuren, of plak er decoratieve tegels op voor een direct effect.

Het gebruik van kleur

Het gebruik van kleuren is momenteel een erg populaire woontrend en een plek waar deze decoratie truc vooral goed werkt, is in de gang. Als je eenmaal leert hoe je een trap schildert, zul je ontdekken dat er zoveel mogelijkheden zijn. Verf de trap, muren, radiator en zelfs plafond en/of vloer in één tint om een ​​serieuze statement te maken. Om de trend enigszins aan te passen, kies je tonale kleuren voor impact, maar zonder je volledig op één tint te concentreren, maar juist verschillende tinten van die kleur te gebruiken.

Creëer een kinderzone

Gang of hal netjes en opgeruimd houden in een gezinswoning is een behoorlijke uitdaging. Denk bij het bepalen van jouw trap ideeën na over hoe het ontwerp jouw leven een beetje gemakkelijker kan maken. De toevoeging van een lage kapstok, een bank en individuele manden voor schoenen en speelgoed en accessoires zorgen ervoor dat alles een plek heeft. Houd het ontwerp gescheiden door de achtergrond in een contrasterende kleur te schilderen met die van de trap zelf. Dit zal helpen om het gebied visueel af te bakenen.

Combineer met verf en behang

Door je houtwerk van de trap zwart te verven, of heel donker antraciet grijs, kan de ruimte waarin hij staat echt naar een hoger niveau getild worden. Contrasteer met witte muren voor een frisse en moderne look, of complementeer met zwoel marineblauw of smaragdgroen voor nog meer drama. Een eventuele traploper voegt een helder kleuraccent toe en op de juiste plek hangende verlichting accentueert eventueel het plafond.

Zorg voor goed (sfeer) licht

Een ding waar niet zo vaak over wordt nagedacht als zou moeten, is hoeveel licht een trap nodig heeft. Houd het licht en helder met een paar eenvoudige trucs. Door de treden in bleek hout of verf te houden, wordt het beschikbare licht aangemoedigd om rond te kaatsen in de ruimte. Ingebouwde lichten onder de treden helpen ook op donkere dagen en ’s avonds de ruimte een fijne sfeer te geven. Wat betreft verlichting kun je zoveel doen met de sfeer op een trap of in een hal. Uiteraard mag praktisch licht niet vergeten worden om onveilige situaties te vermijden.

Aanbevolen artikelen