Duurzaam bouwen met hout

Hout wordt steeds populairder als bouwmateriaal. Het natuurlijke materiaal heeft uitstekende eigenschappen en unieke ecologische voordelen. Daarom is het een kwestie van ecologische verantwoordelijkheid en gezond verstand om met hout te bouwen… en te wonen en werken in gebouwen van hout. Met state-of-the-art technologie en gestandaardiseerde processen kan duurzaam geproduceerd hout als draagkrachtig en flexibel bouwmateriaal worden gebruikt. 

Hieruit vervaardigt men van alles, van dakconstructies van gelamineerd hout tot massieve bouwelementen van groot formaat. Hout is ook ideaal om te gebruiken voor de bouw van prefab huizen. Deze worden elders in elkaar gezet, waarna alle houtbouwschroeven eruit worden gehaald en het huis op de uiteindelijke locatie opnieuw wordt opgebouwd. Toch twijfelen nog veel mensen over de complete bouw met hout. Voor hen hebben wij onderstaande blog geschreven!

Het gebruik van schroeven als je met hout werkt

Schroeven bieden veel grip en treksterkte, waardoor deze voor de meeste houtprojecten ideaal zijn. Schroeven houden hout bij elkaar wanneer er verticale kracht op wordt uitgeoefend en breken niet af wanneer er veel verticale kracht op wordt uitgeoefend. Dus met dat in gedachten: als je een project heeft waarbij gewicht of zwaartekracht op de bevestiger drukt, is een schroef de beste optie!

Waarom zou ik met hout werken, ook al brandt hout?

Hout heeft een soort natuurlijke brandbeveiliging en onderdelen van hout gedragen zich goed bij brand: op de onderdelen vormt zich een laag houtskool die de warmte slecht geleidt en de kern van de doorsnede beschermt. Gemiddeld kan een afbranding van 0,7 mm/min worden verwacht. In 30 minuten neemt de doorsnede aan alle kanten ongeveer 20 mm af, in 60 minuten met 40 mm. De resterende doorsnede draagt ​​de lasten. Alle brandwerendheidsklassen zijn tegenwoordig mogelijk wat betreft hout.

Klopt het dat hout als bouwmateriaal verrot en niet duurzaam is?

Vanuit biologisch oogpunt is hout een zeer resistent en duurzaam bouwmateriaal. Droog constructiehout wordt bij correct gebruik in gebouwen nauwelijks aangetast door hout vernietigende schimmels en insecten. Het is dus absoluut niet nodig, zoals in het verleden vaak werd aangenomen, om het hout te behandelen met chemische conserveermiddelen om het te beschermen tegen aantasting door schimmels en insecten. We zien de beste voorbeelden van de duurzaamheid van hout over de hele wereld. Veel van de oudste gebouwen op aarde zijn gemaakt van hout en staan ​​er nog steeds, net als vele eeuwen geleden. Niet voor niets dat hout nog steeds het favoriete materiaal is van de meeste mensen als men gaat verbouwen.

Worden er bossen gekapt voor de productie van houten onderdelen?

PEFC-gecertificeerd hout is hout dat wordt ontgonnen uit duurzame bosbouw. Dit betekent dat voor elke gebruikte boom een ​​nieuwe wordt geplant. Zo gaat men het ontstaan ​​van ontboste gebieden actief tegen en zorgt men ervoor dat we de hout kringloop in stand houden en dat het materiaal ook in de toekomst onbeperkt beschikbaar blijft. Duurzaamheid en verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties is ook een belangrijk aandachtspunt.

Voordelen van hout als bouwmateriaal

Wie met hout bouwt, profiteert van de talrijke voordelen van deze natuurlijke grondstof. Bovendien biedt houtbouw ook economische voordelen. Zo maakt de hoge mate van prefabricage vaak een snelle bouwtijd mogelijk en heeft het relatief lage eigen gewicht van de dragende constructies een positief effect op de transportkosten. 

Bouwen met hout betekent duurzaam bouwen

Door hout als duurzaam bouwmateriaal te gebruiken, worden de bouwprojecten ook duurzaam, dit heeft een positief effect op de vastgoedwaardering. Een houtbouw project profiteert gedurende de gehele levenscyclus van de enorme voordelen in de CO2-balans, omdat CO2 permanent wordt opgeslagen in de hout componenten. Ook bij de productie en het transport van de onderdelen is de uitstoot lager dan bij andere bouwmaterialen. Daarnaast is hout een circulair bruikbaar bouwmateriaal dat ook in het gebruik tal van toepassingsmogelijkheden biedt!

Aanbevolen artikelen