We kopen niet dagelijks een nieuwe stofzuiger. Sterker nog: de gemiddelde levensduur wordt geschat op ongeveer 5 jaar, maar doorgaans doen we er veel langer mee. Des te belangrijker om een goed doordachte keuze te maken. Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee kan houden, zoals de maximale actieradius of specifieke vereisten. Denk bijvoorbeeld eens aan stofzuigers voor mensen met een allergie of huisdier. Ga je een stofzuiger kopen? Dan ben je met dit artikel alvast goed geïnformeerd!
Stofzuiger met of zonder zak kopen?
Stofzuigers zijn er in verschillende soorten en maten, maar twee variabelen steken er toch wel bovenuit: ga je een stofzuiger kopen met of zonder stofzuigerzak? Er zijn voor- en nadelen aan beide soorten. Zo hoef je met een zakloze stofzuiger geen stofzuigerzakken te kopen, maar moet je wel de stofbak met de hand legen.
Een stofzuiger met zak heeft als voordeel dat de stofzak zoveel mogelijk stof, pollen en huismijt opneemt. Dat is voor mensen met allergieën voordelig. Het vervangen van de zak is daarnaast hygiënischer dan het legen van de stofbak van een stofzuiger zonder zak. Ook hoef je een stofzuigerzak minder vaak te legen dankzij de grotere opvangcapaciteit.
Met een zakloze stofzuiger bespaar je op de kosten van stofzakken. Daarnaast hoef je geen stofzuigerzakken te vervangen en is het legen van de opvangbak heel eenvoudig. Verloren objecten vind je daarnaast veel gemakkelijker terug.
Heb je een houten vloer? Let dan hierop!
Ga je een stofzuiger kopen voor een harde vloer, zoals parket of laminaat? Dan moet je er op letten dat je stofzuiger geen krassen achterlaat. Hiervoor kun je kiezen tussen een combinatieborstel of een parketborstel.
Een combinatieborstel is het meest voorkomende opzetstuk. Deze heeft twee standen waar je tussen kunt wisselen, zodat je zowel harde vloeren als losliggend tapijt eenvoudig schoon kan maken. Een parketborstel heeft lange, zachte haren die geen krassen achterlaten op laminaat. Meestal zijn stofzuigers die speciaal gemaakt zijn voor houten vloeren bij aanschaf reeds voorzien van een parketborstel.
Deze speciale stofzuigers hebben ook nog een ander voordeel: je kunt op deze apparaten zelf de zuigkracht instellen. Heb je bijvoorbeeld zeil of laminaat? Dan kan het gebeuren dat een hoge zuigkracht ervoor zorgt dat de stofzuiger zich vast zuigt, waardoor de vloer los komt. De zuigkracht wordt aangegeven met een A voor een hoge zuigkracht en een G voor een lage zuigkracht.
Check de label voor een stil, energiezuinig model
De tijd van luide, energieslurpende stofzuigers is al lang voorbij. Een goede stofzuiger kopen begint bij het label. Hierop zie je niet alleen het energieverbruik, maar ook het aantal decibel dat de stofzuiger produceert. Gemiddeld is het geluidsniveau van een stofzuiger rond de 75 dB. Er zijn tegenwoordig veel stofzuigers die hier onder zitten. Tot 70 dB kun je spreken van een stille stofzuiger. Tot dit geluidsniveau kun je nog op comfortabele manier een gesprek met elkaar voeren. Er zijn zelfs stofzuigers die slechts 50 dB aan lawaai produceren.
Is een energiezuinige stofzuiger dan ook minder krachtig?
Nee, absoluut niet! Een veelvoorkomende fout is dat men denkt dat wanneer we een stofzuiger kopen met weinig stroomverbruik, deze ook minder goed zijn werk zal doen. Bij een vermogen van 600 Watt heb je doorgaans een stofzuiger met energielabel A te pakken. Energiezuinig, dus. En dat terwijl sommige stofzuigers een vermogen tot wel 2000 Watt hebben. Maar een sterke zuigkracht, en het behouden daarvan, is vooral afhankelijk van goed onderhoud van je stofzuiger. Een stofzuiger met een volle stofzak zal bijvoorbeeld snel in vermogen afnemen. Goede opzetstukken zijn daarnaast essentieel.